Χωριάτικη κιμαδόπιτα

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να βαθμολογήσετε τη συνταγή


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

100΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

8

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

1

01

ΥΛΙΚΑ

8-9 Παραδοσιακά Φύλλα

300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

200 γρ. χοιρινός κιμάς

⅓ φλ. τσ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

4 πράσα σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 καρότο τριμμένο

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. τοματοπολτός, Greka

2 αυγά

1 φλ. τσ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

½ φλ. τσ. κασέρι, τριμμένο

1 πρέζα ζάχαρη

¼ κ.γ. κανέλα

¼ κ.γ. μπαχάρι

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο

αλάτι, κατά βούληση

πιπέρι, κατά βούληση

½ φλ. τσ. κρασί

1 φλ. τσ. νερό

2 κ.σ. βούτυρο ελαιόλαδο για το ταψί και το φύλλο

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Για τη συνταγή χρησιμοποιήθηκε:

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
1 Σε χαμηλή, φαρδιά, κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄- 6΄ περίπου, απλώνοντάς τον με σπάτουλα, διαλύοντας τους σβόλους.
2 Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο τα πράσα και τα σοτάρουμε επιπλέον για 3΄ περίπου τα σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε τον πελτέ, το καρότο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι και νερό τόσο, ώστε να σκεπάσει τον κιμά.
3 Σκεπάζουμε τον κιμά και σιγοβράζουμε για 20' περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για λίγο. Έπειτα ρίχνουμε μέσα τα τυριά, και τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
4 Λαδώνουμε ένα ταψί 30cm μέσα και στα πλαϊνά και λαδώνουμε πολύ καλά και απλώνουμε 5 φύλλα να το σκεπάσουν μέσα ρίχνουμε το μείγμα με τον κιμά και τα τυριά.
5 Λαδώνουμε πολύ καλά και απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα. Λαδώνουμε πολύ καλά το φύλλο, χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με τα δάχτυλα, με λίγο νερό.
6 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40' με 50', μέχρι να ροδίσει καλά η κιμαδόπιτα.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

Δημήτρης Σκαρμούτσος