02
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Step | Description |
---|---|
Για την ζύμη: | Σε μια μεσαία κατσαρόλα τοποθετούμε το γάλα και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να φτάσει τους (περίπου) 35°C. |
Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και πασπαλίζουμε με την μαγιά και το 1/4 κ.γ. ζάχαρη. Προσοχή δε πρέπει να ανακατέψουμε. Αφήνουμε το μίγμα στην άκρη μέχρι να γίνει αφρώδες (περίπου για 5 λεπτά). | |
Με ένα μίξερ χτυπήστε το λιωμένο βούτυρο, τον κρόκο και την βανίλια στο παραπάνω μίγμα. | |
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το υπολειπόμενο 1/4 κούπας ζάχαρη και το μοσχοκάρυδο. Δημιουργούμε μια τρύπα στην μέση του μίγματος με το αλεύρι που βρίσκετε στη λεκάνη και ρίξτε το μίγμα μαγιάς. | |
Ανακατεύουμε το μίγμα με το μίξερ, χρησιμοποιώντας τον ειδικό γάντζο για ζύμες, σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η ζύμη να γίνει χοντρή και ελαφρώς κολλώδης. | |
Συνεχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα μεχρι η ζύμη να κολλήσει στον γαντζο (περίπου για 6 λεπτά). Εαν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε μέχρι 2 κ.σ. επιπλέον αλεύρι. | |
Βγάζουμε τη ζύμη από την λεκάνη και δημιουργούμε μια μπάλα. Βουτυρώνουμε την λεκάνη και τοποθετούμε πάλι την ζύμη στην λεκάνη. Γυρίζουμε τη μπάλα γύρω γύρω για να απορροφήσει το βούτυρο. | |
Καλύπτουμε τη λεκάνη με διαφανή μεμβράνη, και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει. Η ζύμη πρέπει να γίνει διπλάσια.(την αφήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά) | |
Για τα ρολά κανέλας: | Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη. Δημιουργούμε ένα παραλληλόγραμμο, 30x35 cm, του οποίου η πιο μεγάλη πλευρά θα είναι προς τα εμάς. |
Αλείφουμε την πάνω πλευρά της ζύμης με το μαλακό βούτυρο αφήνοντας ένα μικρό κενό (1,25 cm) στην μια πλευρά των 35 cm, την πιο μακρινη απο εμάς. | |
Σε μια μικρή λεκάνη ανακατεύουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και πασπαλίζουμε το μίγμα πάνω από το βούτυρο. Με ένα πινέλο μαγειρικής βρέχουμε με νερό την πλευρά (σημείο) που δεν βάλατε βούτυρο. | |
Ξεκινώντας απο την πλευρά μπροστά σας, τυλίξτε τη ζύμη σφικτά, δημιουργώντας ένα ρολό και πιέζουμε την μακριά από εμάς πλευρά για να κλείσει το ρολό. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε 6 ίσια κομμάτια. | |
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 22x33 cm και τοποθετούμε τα ρολά σε αυτό, η κομμένη πλευρά να ακουμπάει κάτω και αφήνοντας κενό μεταξύ των ρολών. Καλύπτουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τα ρολά να φουσκώσουν, πρέπει να γίνουν διπλάσια σε μέγεθος, για περίπου 40 λεπτά. | |
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C, και ψήνουμε τα ρολά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένειο χρώμα, για περίπου 35 λεπτά. Αφήστε τα στο ταψί να κρυώσουν για 15 λεπτά. | |
Για το γλάσο: | Προσθέτουμε στο κάδο του μίξερ, με προσαρμοσμένο το σύρμα, το τυρί κρέμα και το γάλα. Τα χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και ν’ αφρατέψουν. |
Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να έχουμε μείγμα αφράτο. Προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε λίγο ακόμα. Βάζουμε τον κάδο στο ψυγείο, να κρυώσει. |