Δροσερή τούρτα με φράουλες, μασκαρπόνε, δυόσμο και ξύσμα λεμονιού

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να βαθμολογήσετε τη συνταγή


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

140΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

10

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

3

01

ΥΛΙΚΑ

Για την τούρτα:

600 γρ. φράουλες πλυμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε μακρόστενα φετάκια

1 κ.γ. χυμό λεμονιού

½ φλ. ζάχαρη

4 κ.σ. λικέρ φράουλα

4 κ.σ. φυλλαράκια δυόσμο, ψιλοκομμένα

2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού

 

Για το παντεσπάνι:

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. σόδα μαγειρική

1 κ.γ. αλάτι

1/2 φλ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου

1 ½  φλ. ζάχαρη

3 μεγάλα αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 ½  φλ. ξινόγαλο

 

Για την κρέμα μασκαρπόνε:

250 γρ. τυρί μασκαρπόνε

200 ml κρέμα γάλακτος

60 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τις φράουλες, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και βράζουμε στο ζουμί που θα βγάλουν οι φράουλες για 10 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα στην άκρη να κρυώσει καλά.
Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο στρογγυλά ταψιά για κέικ 22 εκ. και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους χτυπάμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
Με ένα μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3-5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, χτυπώντας για 1 λεπτό μετά από κάθε προσθήκη. Ρίχνουμε και το εκχύλισμα βανίλιας. Βάζουμε τα στεγνά υλικά όλα μαζί και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν.
Προσθέτουμε το ξινόγαλο και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό, μετά αυξάνουμε την ταχύτητα σε μέτρια και χτυπάμε για 3 επιπλέον λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο ταψιά.
Ψήνουμε για 25-35 λεπτά, μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει με λίγα νωπά ψίχουλα από το κέντρο.
Αφαιρούμε τα παντεσπάνια από το φούρνο και αφήνουμε για 10 λεπτά στα ταψιά και στη συνέχεια σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Για την κρέμα μασκαρπόνε: Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μασκαρπόνε, την κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε για 5 λεπτά, μέχρι να πάρουμε μία αφράτη κρέμα. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για την τούρτα: Σε μία πιατέλα σερβιρίσματος τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο παντεσπάνι. Ραντίζουμε περιμετρικά με 2 κ.σ. λικέρ φράουλα.
Στρώνουμε τη μισή δόση κρέμα μασκαρπόνε, ρίχνουμε τη μισή δόση από τις καραμελωμένες φράουλες και πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φυλλαράκια μέντας και 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού.
Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο δίσκο παντεσπάνι κα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία χρησιμοποιώντας τα υπόλοιπα υλικά (κρέμα μασκαρπόνε, φράουλες, φυλλαράκια μέντας και ξύσμα λεμονιού).
Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 60 λεπτά και σερβίρουμε.
Δημήτρης Σκαρμούτσος