01
ΥΛΙΚΑ
ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
02
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Step | Description |
---|---|
Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τις φράουλες, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και βράζουμε στο ζουμί που θα βγάλουν οι φράουλες για 10 λεπτά. | |
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα στην άκρη να κρυώσει καλά. | |
Για το παντεσπάνι: | Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο στρογγυλά ταψιά για κέικ 22 εκ. και τα αφήνουμε στην άκρη. |
Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους χτυπάμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη. | |
Με ένα μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3-5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. | |
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, χτυπώντας για 1 λεπτό μετά από κάθε προσθήκη. Ρίχνουμε και το εκχύλισμα βανίλιας. Βάζουμε τα στεγνά υλικά όλα μαζί και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. | |
Προσθέτουμε το ξινόγαλο και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό, μετά αυξάνουμε την ταχύτητα σε μέτρια και χτυπάμε για 3 επιπλέον λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο ταψιά. | |
Ψήνουμε για 25-35 λεπτά, μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει με λίγα νωπά ψίχουλα από το κέντρο. | |
Αφαιρούμε τα παντεσπάνια από το φούρνο και αφήνουμε για 10 λεπτά στα ταψιά και στη συνέχεια σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς. | |
Για την κρέμα μασκαρπόνε: | Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μασκαρπόνε, την κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε για 5 λεπτά, μέχρι να πάρουμε μία αφράτη κρέμα. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε. |
Για την τούρτα: | Σε μία πιατέλα σερβιρίσματος τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο παντεσπάνι. Ραντίζουμε περιμετρικά με 2 κ.σ. λικέρ φράουλα. |
Στρώνουμε τη μισή δόση κρέμα μασκαρπόνε, ρίχνουμε τη μισή δόση από τις καραμελωμένες φράουλες και πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φυλλαράκια μέντας και 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού. | |
Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο δίσκο παντεσπάνι κα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία χρησιμοποιώντας τα υπόλοιπα υλικά (κρέμα μασκαρπόνε, φράουλες, φυλλαράκια μέντας και ξύσμα λεμονιού). | |
Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 60 λεπτά και σερβίρουμε. |