Φιλέτο λαβράκι με πικάντικη σάλτσα και σπαράγγια

Βαθμολογήστε τη συνταγή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

35΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

2

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

3

01

ΥΛΙΚΑ

Για τη σάλτσα:

50 ml ελαιόλαδο

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τεμαχισμένο

1 μικρή πράσινη πιπεριά κέρατο, σε ροδέλες

½  -1 μικρή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη

1 κ.σ. μέλι

30 ml χυμό λεμονιού

½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1 κ.γ. τζίντζερ ξερό, σε σκόνη

λίγο αλάτι

 

Για τα λαβράκια:

2 λαβράκια (300 γρ. / λαβράκι), καθαρισμένα

αλάτι, κατά βούληση

πιπέρι, κατά βούληση

ελαιόλαδο

½ φλ. ξηρό λευκό κρασί

1 κ.γ. κουρκουμά

4 κ.γ. χυμό λεμονιού

2 κ.γ. βούτυρο

 

Για τα σπαράγγια:

½ κιλό σπαράγγια

αλάτι, κατά βούληση

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
Για τη σάλτσα: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει.
Ρίχνουμε τις πιπεριές και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το μέλι και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το μέλι.
Ρίχνουμε την πάπρικα, το τζίντζερ και το αλάτι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Για τα λαβράκια: Φιλετάρουμε τα λαβράκια και τα αλατοπιπερώνουμε. Λαδώνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
Βάζουμε τα λαβράκια στο ζεστό τηγάνι και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Αφαιρούμε τα λαβράκια από το τηγάνι, τα μεταφέρουμε σε μία πιατέλα και τα κρατάμε ζεστά.
Προσθέτουμε στο τηγάνι το κρασί, το χυμό λεμονιού και τον κουρκουμά και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για 2 λεπτά. Βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Επιστρέφουμε τα λαβράκια στο τηγάνι προσέχοντας το ζουμάκι να πάει παντού και να πάρουν τα φιλέτα ωραίο κίτρινο χρώμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Για τα σπαράγγια: Αφαιρούμε από τα σπαράγγια το σκληρό μέρος των κοτσανιών και τα πλένουμε καλά.
Με ένα μαχαίρι λειαίνουμε τις άκρες τους και τα δένουμε σε δεματάκι όλα μαζί. Τοποθετούμε τα σπαράγγια όρθια σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και τα καλύπτει όρθια μέχρι το 1/3.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 5 περίπου λεπτά, μέχρι η κορυφή των σπαραγγιών να μαλακώσει.
Μεταφέρουμε τα λαβράκια στα πιάτα, περιχύνουμε κάθε φιλέτο με την πικάντικη σάλτσα και σερβίρουμε συνοδεία σπαραγγιών.
Δημήτρης Σκαρμούτσος