Γαλατόπιτα με φιστίκια, ροδόνερο και φύλλο Βηρυτού

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να βαθμολογήσετε τη συνταγή


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

60΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

9

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

3

01

ΥΛΙΚΑ

Για τη γαλατόπιτα:

13-14 φύλλα Βηρυτού

60 γρ. βούτυρο, λιωμένο

 

Για τη γέμιση:

500 γρ. κρέμα γάλακτος

750 γρ. γάλα

300 γρ. ζάχαρη

1 πορτοκάλι, ξύσμα

2 στικ βανίλια

100 γρ. ροδόνερο

400 γρ. κρόκοι αβγών

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

180 γρ. αλεύρι

200 γρ. φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
1 Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια και ανακατεύουμε με σύρμα. Αφού πάρει θερμοκρασία το μίγμα, προσθέτουμε και το ροδόνερο.
2 Όσο το μίγμα ζεσταίνεται, σε ένα άλλο μπολ αναμιγνύουμε τους κρόκους με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα να γείνει μία μάζα.
3 Ρίχνουμε το ζεστό μίγμα με την κρέμα γάλακτος και το γάλα στο μείγμα με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ένα σύρμα. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα με σύρμα για να μην κάνει το αλεύρι κόμπους.
4 Επιστρέφουμε το μίγμα σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε τα φιστίκια Αιγίνης και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
5 Μόλις η γέμιση δέσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει.
6 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψί 34cm. Αλείφουμε πολύ καλά με βούτυρο και απλώνουμε τα μισά φύλλα να σκεπάσουν το ταψί. Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε προσεκτικά να πάει παντού.
7 Απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα με προσοχή, κλείνοντας κάθε φορά κάθε φύλλο προς τα μέσα και αλείφοντάς τα με βούτυρο ενδιάμεσα.
8 Αλείφουμε πολύ καλά με βούτυρο το τελευταίο φύλλο, με ένα μαχαίρι χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35 περίπου λεπτά.
Δημήτρης Σκαρμούτσος