Γαλατόπιτα

Βαθμολογήστε τη συνταγή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

80΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

8

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

1

01

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα:

2 κιλά γάλα

αλεύρι, όσο πάρει (ή μισό αλεύρι και μισό σιμιγδάλι ψιλό)

11 αβγά

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο

11/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

 

Για τα φύλλα:

800 γραμ. αλεύρι σκληρό

1 κουτ. σούπας λάδι

1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι

1 κουτ. γλυκού ξύδι ή λεμόνι

όσο χλιαρό νερό πάρει

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
1 Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
2 Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ανακατεύουμε συνεχώς, για να μη σβολιάσει.
3 Αφού πήξει, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε σιγά σιγά, ανακατεύοντας μαλακά.
4 Βουτυρώνουμε το ταψί, στρώνουμε ένα φύλλο και το περιχύνουμε με λίγο βούτυρο.
5 Στρώνουμε άλλο φύλλο, βουτυρώνουμε και -προαιρετικά- ρίχνουμε πάνω αυτό λίγη ζάχαρη (ή και καρύδια κοπανισμένα).
6 Συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα, φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες τους περίπου μια παλάμη έχω από το ταψί.
7 Ρίχνουμε έπειτα την κρέμα και γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν σε (ρολό) προς τα μέσα γύρω γύρω, πάνω από την κρέμα. Ρίχνουμε στην επιφάνεια λίγο λάδι και, αν θέλουμε εντονότερη κρούστα, αλείφουμε ένα χτυπημένο αβγό.
8 Ψήνουμε στους 200°C, περίπου μια ώρα, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Δημήτρης Σκαρμούτσος