Γαλοπούλα γεμιστή με κιμά, κάστανα και σταφίδες

Βαθμολογήστε τη συνταγή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

200΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

8

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

1

01

ΥΛΙΚΑ

1 γαλοπούλα (περίπου 5.5 κιλά)

2 κ.σ. ελαιόλαδο

 

Για τη γέμιση: 

50 γρ. ψιλοκομμένο βούτυρο

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο

1 κιλό κιμά, μοσχαρίσιο

½ φλ. χυμό ντομάτας

αλάτι

πιπέρι

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

½ κ.γ. κανέλα

½ φλιτζάνι κάστανα, βρασμένα και ξεφλουδισμένα

1 κούπα σταφίδες

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
Για τη γέμιση: Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το ανακατεύουμε για 3 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κιμά και τον σπάμε με μια ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύουμε καλά ώστε να τσιγαριστεί καλά. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και κανέλα. Αφήνουμε το κιμά να πάρει μια βράση.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα κάστανα και τις σταφίδες. Αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βγάζουμε το λαιμό της γαλοπούλας και τη βάζουμε τη γαλοπούλα σε κρύο νερό, ξεπλένοντάς τη πολύ καλά.
Παίρνουμε μία στεγνή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και στεγνώνουμε τις εξωτερικές της επιφάνειες και την κοιλότητά της.
Αρχίζουμε να γεμίζουμε την κοιλότητα του λαιμού της γαλοπούλας με τη γέμισή μας. Κλείνουμε με οδοντογλυφίδες τη γαλοπούλα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα φύγει η γέμιση Ενώνουμε τα πόδια της με σπάγκο.
Για το ψήσιμο της γαλοπούλας: Τοποθετούμε τη γαλοπούλα στη σχάρα ενός ταψιού, αφού πρώτα την έχουμε απαλείψει με λάδι.
Ρίχνουμε 1 1/2 κούπα κρύο νερό στο ταψί. Αλείφουμε με λάδι τη γαλοπούλα και την πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, αφού πρώτα το έχουμε αλείψει με λάδι.
Ψήνουμε τη γαλοπούλα για 2 ώρες. Αφού περάσουν οι δύο ώρες, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο. Ξαναβάζουμε τη γαλοπούλα στο φούρνο και την αφήνουμε για 40 με 50 λεπτά ή μέχρι η γαλοπούλα ροδίσει και οι χυμοί της απελευθερώνονται, όταν την τρυπήσουμε με ένα μαχαίρι. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο ακίδας. Έτσι είμαστε σίγουροι ότι είναι έτοιμη όταν το θερμόμετρο δείξει από 74°C έως 80°C.
Καλύπτουμε τη γαλοπούλα χαλαρά με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε έτσι για 10 λεπτά. Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και τον σπάγκο και είναι έτοιμη για σερβίρισμα
Δημήτρης Σκαρμούτσος