Γαλοπούλα με πάστα σκόρδου και σάλτσα μανιταριών

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να βαθμολογήσετε τη συνταγή


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

405΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

6

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

4

01

ΥΛΙΚΑ

Για τη γαλοπούλα και τη σάλτσα:

1  γαλοπούλα 8-9 κιλά

1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο

2 μεγάλα κλωνάρια σέλερι, κομμένα

1 μεγάλο καρότο, κομμένο

2 ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί

7 φλ. ζωμό κότας

900 γρ. μανιτάρια, χοντροκομμένα

1/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Για τη πάστα σκόρδου:

6 μεγάλα κεφάλια σκόρδο, με τη φλούδα τους,  κομμένα 1 εκ. από πάνω

6 κ.σ. ελαιόλαδο

¼ φλ. βούτυρο, ανάλατο σε θερμακρασία δωματίου

2 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. μουστάρδα

½ κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
Για την πάστα σκόρδου: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Τοποθετούμε τα σκόρδα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε ένα ταψί και τα ραντίζουμε με τις 6 κ.σ. ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 80 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα σκόρδα, αλλά να μη ροδίσουν. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τα σκόρδα στην άκρη να κρυώσουν για 45 λεπτά.
Πιέζουμε τις σκελίδες για να αφαιρέσουμε τη φλούδα. Βάζουμε 1 φλ. σκελίδες σκόρδου στον κάδο του μπλέντερ. Προσθέτουμε το βούτυρο, το δεντρολίβανο, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και πολτοποιούμε, μέχρι το μίγμα να γίνει λείο. Μεταφέρουμε την πάστα σε ένα μικρό μπολ.
Για τη γαλοπούλα και τη σάλτσα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου στην πιο χαμηλή θέση.
Ξεπλένουμε τη γαλοπούλα εσωτερικά και εξωτερικά και τη στεγνώνουμε. Ξεκινώντας από το τέλος του λαιμού, γλιστράμε το χέρι ανάμεσα στο δέρμα και στο στήθος της γαλοπούλας, ώστε να χαλαρώσει το δέρμα.
Τρίβουμε το φλ. από την πάστα σκόρδου πάνω από το στήθος και κάτω από το δέρμα. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα στο λαιμό και στις κύριες κοιλότητες. Μαζεύουμε τις φτερούγες και δένουμε τα πόδια ελαφρά για να κρατήσουμε το σχήμα.
Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε ένα μεγάλο ταψί. Τρίβουμε ολόκληρη τη γαλοπούλα εξωτερικά με τα 2/3 της υπόλοιπης πάστας σκόρδου. Κρατάμε την υπόλοιπη πάστα για τη σάλτσα. Τοποθετούμε το κρεμμύδι, το σέλερυ, το καρότο στο ταψί γύρω από τη γαλοπούλα.
Σε μία κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους βράζουμε το κρασί για 2 λεπτά. Ρίχνουμε στο ταψί 1 φλ. κρασί και 1 φλ ζωμό και ψήνουμε τη γαλοπούλα για 1 ώρα.
Περιχύνουμε τη γαλοπούλα με 1 φλ. ζωμό, σκεπάζουμε χαλαρά το στήθος της γαλοπούλας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τη γαλοπούλα για 1 ώρα ακόμη.
Περιχύνουμε τη γαλοπούλα με 1 φλ. κρασί και 1 φλ. ζωμό, σκεπάζουμε χαλαρά το στήθος και τα μπούτια της γαλοπούλας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε 1 ώρα ακόμη.
Περιχύνουμε τη γαλοπούλα με 1/2 φλ. ζωμό και ψήνουμε χωρίς αλουμινόχαρτο, για 1 ώρα και 10 λεπτά ακόμα, μέχρι το θερμόμετρο στα μπούτια να φτάνει στους 80°C.
Αφαιρούμε το ταψί με τη γαλοπούλα από το φούρνο, μεταφέρουμε τη γαλοπούλα σε πιατέλα σερβιρίσματος και την αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά.
Με τη βοήθεια πιπέτας κουζίνας μεταφέρουμε τους χυμούς από την κοιλότητα της γαλοπούλας στο ταψί. Ρίχνουμε τους χυμούς από το ταψί της γαλοπούλας σε ένα μπολ και ξύνουμε όλα τα υπολείμματα από το ταψί.
Με ένα κουτάλι αφαιρούμε το λίπος από τους χυμούς και κρατάμε 3 κ.σ. λίπος. Σουρώνουμε τους χυμούς σε μια μεγάλη κανάτα δοσομετρητή. Προσθέτουμε στους χυμούς το υπόλοιπο 1/2 φλ. κρασί και αρκετό ζωμό, ώστε να πάρουμε 6 φλ.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 3 κ.σ. από το λίπος της γαλοπούλας, που έχουμε κρατήσει, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 18 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Προσθέτουμε και την υπόλοιπη πάστα σκόρδου και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 περίπου λεπτά, μέχρι το αλεύρι να ροδίσει.
Προσθέτουμε σταδιακά τα 6 φλ. ζωμό και χτυπάμε με σύρμα μετά από κάθε προσθήκη. Βράζουμε για 8 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα.
Δημήτρης Σκαρμούτσος