Γεμιστά μανιτάρια με μους από δαμάσκηνα, κουκουνάρι και γραβιέρα

Βαθμολογήστε τη συνταγή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

130΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

4

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

1

01

ΥΛΙΚΑ

1 1/2 κιλό μοσχάρι (κιλότο, μπούτι η σπάλα) κομμένο σε μικρά κομμάτια

250 γρ. γραβιέρα Συνεταιρισμού Πάρου, τριμμένη

1 φλ. ελαιόλαδο

700 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα

2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. μέλι

1 φύλλο δάφνης

6-8 κόκκοι μπαχάρι

1 ξυλαράκι κανέλας

1 φλ. κόκκινο κρασί

½ πολτός ντομάτας

Αλάτι, πιπέρι

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Για τη συνταγή χρησιμοποιήθηκε:

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
1 Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι μαζί με το μπαχάρι και την κανέλα. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
2 Μόλις μαραθεί το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κρέας και το ροδίζουμε από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας, το μέλι, τη δάφνη, και ζεστό νερό ίσα να σκεπάσει το κρέας.
3 Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1/3 της έντασης.
4 Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
5 Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τα δαμάσκηνα. Σιγοβράζουμε το φαγητό για άλλα 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα δαμάσκηνα και να πήξει η σάλτσα.
6 Αποσύρουμε από τη γέμιση από τη φωτιά. και προσθέτουμε τη τριμμένη γραβιέρα. Ανακατεύουμε κουνώντας τη κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη.
7 Βγάζουμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια και με ένα κουτάλι αφαιρούμε με προσοχή το μαύρο μέρος.
8 Στη συνέχεια, με το χέρι μας, αν θέλουμε, αφαιρούμε τη φλούδα που έχουν από τις άκρες προς το κέντρο.
9 Βάζουμε σε ένα ταψί τα μανιτάρια το ένα δίπλα στο άλλο. Φροντίζουμε η πλευρά που θα γεμίσουμε να κοιτάει προς τα πάνω.
10 Προσθέτουμε τη γέμισή μας στα μανιτάρια και τα ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά. Προσθέτουμε επιπλέον γραβιέρα τριμμένη 5 λεπτά πριν ολοκληρώσουμε το ψήσιμο. Σερβίρουμε όσα τα μανιτάρια μας είναι ζεστά.
Δημήτρης Σκαρμούτσος