Γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικο και γιαούρτι

Βαθμολογήστε τη συνταγή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

120΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

4

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

1

01

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. φασόλια γίγαντες

150 γρ. λουκάνικο χωριάτικο (με πορτοκάλι ή πράσο), κομμένο σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδου

φλούδα από 1/4 πορτοκαλιού

300 γρ. γιαούρτι

1 ξυλαράκι κανέλας

1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο (μόνο τα φύλλα)

1/2 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι

χυμός από 1 μεγάλο πορτοκάλι

1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
1 Βάζουμε τους γίγαντες σε ένα μπολ με μπόλικο νερό και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 8 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ.
2 Αφού περάσει ο χρόνος αναμονής, ρίχνουμε τους γίγαντες σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό και τους βράζουμε, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
3 Έπειτα από 20 λεπτά, τους στραγγίζουμε και πετάμε το νερό. Ξαναβάζουμε τους γίγαντες στην κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό ώστε να καλυφθούν και συνεχίζουμε το βράσιμο για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.
4 Εν τω μεταξύ, κόβουμε τη φλούδα πορτοκαλιού σε λεπτές λωρίδες. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 3 κουτ. σούπας από το μετρημένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά το σκόρδο με τις φλούδες πορτοκαλιού, την κανέλα, το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Ρίχνουμε το λουκάνικο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά.
5 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
6 Μόλις τα φασόλια βράσουν, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Τα αδειάζουμε σε ένα πυρέξ και προσθέτουμε τα σοταρισμένα υλικά, αφού πρώτα αφαιρέσουμε το ξυλάκι κανέλας μαζί με το γιαούρτι.
7 Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και λίγο αλατοπίπερο και τα προσθέτουμε στο φαγητό.
8 Συμπληρώνουμε ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό και το ψήνουμε στο φούρνο για 30 - 40 λεπτά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.
Δημήτρης Σκαρμούτσος