Γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να βαθμολογήσετε τη συνταγή


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

100΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

4

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

2

01

ΥΛΙΚΑ

265 γρ. (1 ½ φλ.) κριθαράκι μέτριο

900 γρ. μοσχαρίσιο κρέας (σπάλα) ή αρνίσιο κρέας (ωμοπλάτη), κομμένο σε κύβους 1-2 εκ.

αλάτι, κατά βούληση

πιπέρι, κατά βούληση

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, κομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

½ φλ. (120ml) κόκκινο κρασί

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

2 κ.γ. ντοματοπελτέ

1 κ.γ. κανέλα

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

1 κ.γ. ζάχαρη

2 φλ. (225 ml) ζωμό κρέατος

1 φλ. κεφαλοτύρι

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
1 Αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο.
2 Ρίχνουμε το κρέας σε δόσεις και το τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντας το από όλες τις πλευρές, για να το θωρακίσουμε. Μεταφέρουμε το μαγειρεμένο κρέας σε ένα πιάτο.
3 Στο ίδιο σκεύος, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και μετά από 1 λεπτό το σκόρδο. Σοτάρουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και το σκόρδο να βγάλει τα αρώματά του.
4 Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
5 Προσθέτουμε τις ντομάτες κονκασέ, τον ντοματοπελτέ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη ζάχαρη, το ζωμό κρέατος και τέλος το κρέας.
6 Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει.
7 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C.
8 Μεταφέρουμε το κρέας με τη σάλτσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα να μοιρασθεί σε όλη την επιφάνεια του σκεύους.
9 Ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
10 Όταν είναι έτοιμο το γιουβέτσι, αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και σερβίρουμε.
Δημήτρης Σκαρμούτσος