Κέικ λεμόνι-λεβάντα με γλάσο

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να βαθμολογήσετε τη συνταγή


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

90΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

8

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

3

01

ΥΛΙΚΑ

300 γρ. ζάχαρη

3/4 κ.σ. ξηρή λεβάντα

175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1/2 κ.γ. μπέικιν σόδα

1/4 κ.γ. αλάτι

2 μεγάλα αβγά, ελαφρά χτυπημένα

250 γρ. γιαούρτι

125 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

ξύσμα από 1 λεμόνι + 1 κ.σ. χυμός λεμονιού

 

Για το γλάσο:

1 ασπράδι αβγού

150 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη

λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

6-8 κλαράκια λεβάντας

ζάχαρη άχνη

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
1 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
2 Βάζουμε τη ζάχαρη και τη λεβάντα σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να σπάσει η λεβάντα.
3 Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μπέικιν σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη με τη λεβάντα.
4 Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γιαούρτι και το λάδι.
5 Φτιάχνουμε μια τρύπα στα στεγνά υλικά και σταδιακά προσθέτουμε τα υγρά υλικά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το χυμό. Προσέχουμε μην ανακατέψουμε πάρα πολύ.
6 Βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί 20 εκ διάμετρο και 6 εκ βάθους, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και βουτυρωμένο.
7 Ψήνουμε για 55 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι το κέικ ξεκολλάει από τις γωνίες και μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
8 Βγάζουμε το κέικ, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσει.
Για το γλάσο: Χτυπάμε το ασπράδι με ένα πιρούνι και βάζουμε το 1/2 σε ένα άλλο μπολ.
Aνακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με το υπόλοιπο 1/2 ασπράδι αβγού και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού. Απλώνουμε με ένα κουτάλι πάνω στο κέικ, αφήνοντας να κυλίσει.
Παίρνουμε τα κλαράκια λεβάντας και τα βουτάμε στο 1/2 ασπράδι αβγού, που έχουμε κρατήσει και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσει το γλάσο, γαρνίρουμε με τα κλαράκια λεβάντας ή εναλλακτικά με λίγο ξύσμα λεμονιού.
Δημήτρης Σκαρμούτσος