Λαδένια

Βαθμολογήστε τη συνταγή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

130΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

8

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

3

01

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

3 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι

28 γρ. ξηρή μαγιά

1/3 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο + επιπλέον για λάδωμα

1 φλ. νερό

 

Για τη λαδένια:

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 κ.γ. ελαιόλαδο + επιπλέον για ράντισμα

1 κ.γ. ντοματοπελτέ

2 μεσαίες ντομάτες

μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

χοντρό αλάτι, κατά βούληση

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
1 Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το 1/3 φλ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό στο μείγμα και ανακατεύουμε, μέχρι να πάρουμε μια πηχτή ζύμη.
2 Ζυμώνουμε για 5 λεπτά, προσθέτοντας αν χρειαστεί νερό ή αλεύρι, μέχρις να πάρουμε μία ομοιόμορφη ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια.
3 Επιστρέφουμε τη ζύμη στο μπολ, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος για 1 περίπου ώρα.
4 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, λαδώνουμε τη βάση ενός στρογγυλού ταψιού με διάμετρο 36 εκ. και με τα χέρια μας απλώνουμε τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
5 Αλείφουμε τη ζύμη ξανά με ελαιόλαδο. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες , το ρίχνουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο, τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
6 Με τα δάχτυλά μας δημιουργούμε μικρά βαθουλώματα στη ζύμη και απλώνουμε τα κρεμμύδια.
7 Κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες και τις τοποθετούμε πάνω από τα κρεμμύδια. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και λίγο χοντρό αλάτι.
8 Βάζουμε τη σχάρα του φούρνου στη χαμηλότερη θέση και ψήνουμε τη λαδένια για 50 λεπτά.
Δημήτρης Σκαρμούτσος