02
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Step | Description |
---|---|
Για τη μαγειρίτσα: | Πλένουμε καλά τα συκωτάκια και τις κοιλιές. Τα τρίβουμε με χοντρό αλάτι και χυμό λεμονιού και τα πλένουμε καλά. |
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε τα εντόσθια και άφθονο νερό και αφήνουμε να βράσουν. Ζεματίζουμε στο ζεστό νερό για περίπου 5-6 λεπτά. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια. | |
Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τα εντόσθια. | |
Προσθέτουμε 2-3 ποτήρια ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά. | |
Προσθέτουμε το χοντροκομμένο μαρούλι, συμπιέζοντάς τα για να χωρέσουν κάτω από το καπάκι. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, αφαιρούμε το καπάκι και αλατοπιπερώνουμε. | |
Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε τη μαγειρίτσα με το καπάκι, για περίπου 30-40 λεπτά ακόμα. (Σε περίπτωση που επιλέξουμε να προσθέσουμε ρύζι, το κάνουμε περίπου 10 λεπτά πριν από το τέλος του χρόνου και ανακατεύουμε). | |
Για το αυγολέμονο: | Διαχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να ενοποιηθούν. |
Σε ένα άλλο μπολ, προσθέτουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός, μέχρι τα ασπράδια αυγών να είναι αφρώδη. Ενώ χτυπάμε, προσθέτουμε σιγά-σιγά το μείγμα των κρόκων. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά και σταδιακά προσθέτουμε 1-2 κουτάλες από το ζεστό ζωμό της μαγειρίτσας. Είναι πολύ σημαντικό να προσθέτουμε το ζωμό λίγο-λίγο! | |
Όταν ολοκληρώσουμε, ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο άνηθο. Ανακατεύουμε καλά, τοποθετώντας το καπάκι και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. | |
Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα όσο είναι ακόμα ζεστή και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. |