01
ΥΛΙΚΑ
ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
02
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Step | Description |
---|---|
Για τους μπεζέδες: | Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100°C. |
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια αβγών, το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι η μαρέγκα να αποκτήσει κρεμώδη υφή. | |
Ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη, ενώ το μίξερ συνεχίζει να δουλεύει. Δυναμώνουμε το μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1,5-2 λεπτά. Η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν αναποδογυρίζουμε τον κάδο του μίξερ και δεν πέφτει, αλλά μένει σταθερή. | |
Στις λαμαρίνες του φούρνου στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και με ένα κουτάλι αφήνουμε κουταλιές μαρέγκας εδώ κι εκεί, λίγο ακανόνιστα. | |
Ψήνουμε στον αέρα για 60 περίπου λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν καλά. Όταν ξεκολλάνε οι μπεζέδες από το χαρτί, είναι έτοιμοι. | |
Αφήνουμε τους μπεζέδες στην άκρη να κρυώσουν καλά. | |
Για την γκανάζ σοκολάτας: | Σε ένα κατσαρολάκι και σε πολύ χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο με τη σοκολάτα ανακατεύοντας τακτικά. |
Μόλις λιώσουν τα υλικά, ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε. | |
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την γκανάζ στην άκρη λίγο να κρυώσει. | |
Για τη σάλτσα καραμέλας: | Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σκορπίζουμε τη ζάχαρη ομοιόμορφα, τη ραντίζουμε με 1 κ.σ. νερό, ανακινούμε το τηγάνι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να πάρει την όψη και την υφή μελιού. |
Στο διάστημα αυτό ανακινούμε τακτικά το τηγάνι για να λιώσει η ζάχαρη παντού, αλλά δεν ανακατεύουμε, για να μην κολλήσει η καραμέλα στο κουτάλι και στερεοποιηθεί. | |
Προσθέτουμε τα κομματάκια παγωμένου βουτύρου και τη βανίλια και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε να λιώσει το βούτυρο και να ενωθεί με την καραμέλα. | |
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε στη φωτιά για 2 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χονδρό αλάτι. | |
Αφού έχουν κρυώσει όλες μας οι παρασκευές, περιχύνουμε τις μαρέγκες με γκανάζ σοκολάτας και σάλτσα καραμέλας. | |
Γαρνίρουμε με τα κομματάκια σοκολάτας και σερβίρουμε. |