Μπουτάκια κοτόπουλου με καρότα, πατάτες και σάλτσα κράνμπερι

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να βαθμολογήσετε τη συνταγή


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

70΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

4

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

3

01

ΥΛΙΚΑ

8 μπουτάκια κοτόπουλου

½ φλ. κλασσικό ελαιόλαδο, Χρυσελιά

1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο + επιπλέον κλωναράκια, για γαρνιτούρα

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

2 λεμόνια, το χυμό και το ξύσμα + 1 επιπλέον, κομμένο σε λεπτές φέτες

αλάτι, κατά βούληση

πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

1 κ.σ. βούτυρο, ανάλατο

3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες

2 πατάτες, κομμένες σε ροδέλες

½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό

1 ½  φλ. φρέσκα κράνμπερις

2 κ.σ. ζάχαρη καστανή

2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Για τη συνταγή χρησιμοποιήθηκε:

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
1 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
2 Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, το θυμάρι, το σκόρδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Με τα χέρια αλείφουμε με το μείγμα τα μπουτάκια, φροντίζοντας να πάει παντού.
3 Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, που μπαίνει και στο φούρνο, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τοποθετούμε τα μπουτάκια κοτόπουλου με την πέτσα προς τα κάτω.
4 Μαγειρεύουμε μέχρι να ροδοψηθεί η πέτσα 5 περίπου λεπτά.
5 Γυρίζουμε τα μπουτάκια από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμη.
6 Αφαιρούμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη σε μία πιατέλα.
7 Ρίχνουμε στο τηγάνι το βούτυρο και μόλις λιώσει, προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
8 Ψήνουμε για 7-8 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά.
9 Ρίχνουμε το κρασί και με μία ξύλινη σπάτουλα ξύνουμε τον πάτο του τηγανιού να αποκολληθούν τα υπολείμματα.
10 Επιστρέφουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου στο σκεύος και ρίχνουμε από πάνω τον χυμό και τις φέτες λεμονιού.
11 Σε ένα μπολ βάζουμε τα κράνμπερις, την καστανή ζάχαρη και το βαλσάμικο ξύδι και ανακατεύουμε.
12 Περιχύνουμε με το μείγμα των κράνμπερις το κοτόπουλο, προσθέτουμε 1/2 φλ. νερό, βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 45 λεπτά. Γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα κλωναράκια θυμαριού και σερβίρουμε.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

Δημήτρης Σκαρμούτσος