02
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Step | Description |
---|---|
Σε ένα μεσαίου μεγέθους σκεύος προσθέτουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε αρκετά καλά και σκεπάζουμε το σκεύος μας με μια μεμβράνη. Αφήνουμε σκεπασμένο για τουλάχιστον 10 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. | |
Με τη βοήθεια μιας σίτας κοσκινίζουμε πολύ καλά τα δυο είδη αλευριού μας. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Χωρίζουμε το μίγμα του αλευριού μας σε δυο μέρη. | |
Προσθέτουμε το ένα μέρος από το αλεύρι μας στο μίγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε με μια μαρίζ πολύ ελαφρά, μέχρι να έχουμε έναν παχύ χυλό. Σκεπάζουμε το σκεύος μας ξανά με μια μεβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 3 ώρες. Θέλουμε σχεδόν να τριπλασιαστεί σε όγκο το μίγμα μας. | |
Αφού φουσκώσει το ζυμάρι μας, ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε πολύ καλά το ζυμάρι που έχουμε δημιουργήσει ώστε να γίνει αρκετά ελαστικό. | |
Λαδώνουμε ένα σκεύος και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι μας. Σκεπάζουμε ξανά με μια μεβράνη το σκεύος μας και αφήνουμε το ζυμάρι μας να φουσκώσει για 1 ώρα ακόμη. | |
Σε αλεύρωμένη επιφάνεια μεταφέρουμε το ζυμάρι μας, το ξεφουσκώνουμε πλάθοντάς το απαλά και χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μακρόστενο σχήμα ώστε να μοιάζει με μπαγκέτα. | |
Με τη βοήθεια 3 πετσετών, τυλίγουμε κάθε μπαγκέτα ώστε να κρατήσει το σχήμα της αλλά και να είναι σε ζεστό σημείο. Αφήνουμε τυλιγμένες τις μπαγκέτες μας για ακόμη μια ώρα. | |
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 230°C. Σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου στρώνουμε χαρτί ψησίματος. | |
Προσεκτικά τοποθετούμε τις μπαγκέτες μας στο ταψί ώστε να μη χάσουν το σχήμα τους και φροντίζουμε να αφήσουμε αρκετή απόσταση ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν. Χαράζουμε διαγώνιες χαρακιές στις μπαγκέτες με κοφτερό μαχαίρι. | |
Τοποθετούμε το ταψί μας στον προθερμασμένο φούρνο και με τη βοήθεια ενός ψεκαστηριού ή με το χέρι μας βρέχουμε με νερό τις μπαγκέτες μας. Τα πρώτα 5' του ψησίματος ψεκάζουμε άλλες δύο φορές. Ψήνουμε για 25', έως ότου ροδίσουν. | |
Αφήνουμε τις μπαγκέτες μας να κρυώσουν καλά και κόβουμε σε φέτες. Μεταφέρουμε ξανά στο ταψί μας τις φέτες και ψήνουμε για 5 λεπτά ώστε να φρυγανιστούν. | |
Για τις μπρουσκέτες: | Τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη τις ντομάτες μας σε ένα μεσαίο σκεύος. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ρίγανη, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τη φέτα σπασμένη πολύ καλά με τα χέρια μας, το κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά. |
Τοποθετούμε πάνω σε κάθε φέτα από τη μπαγκέτα μας μια μεγάλη κουταλιά από το μίγμα της ντομάτας και απλώνουμε από πάνω 2-3 φιλέτα μαριναρισμένο γαύρο. Σερβίρουμε. |