Μπρουσκέτες με άλειμμα μελιτζάνας, κατίκι, βασιλικό και αρωματισμένο ελαιόλαδο

Βαθμολογήστε τη συνταγή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

15΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

15

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

1

01

ΥΛΙΚΑ

Για το αρωματικό λάδι:

200 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, Χρυσελιά

2 κλαράκια δενδρολίβανο

20 γρ. κόκκους μαύρου πιπεριού

 

Για το άλειμμα:

2 μελιτζάνες

1 σκελίδα σκόρδο

½ φλ. κατίκι

4 κ.σ. αρωματικό ελαιόλαδο

αλάτι, κατά βούληση

πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

 

Για τις μπρουσκέτες:

1 μπαγκέτα

αρωματικό ελαιόλαδο, για άλλειμα

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Για τη συνταγή χρησιμοποιήθηκε:

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
Για το αρωματισμένο λάδι: Σε μια ζεστή κατσαρόλα προσθέτουμε το λάδι. Ζεσταίνουμε το λάδι μας μέχρι να φτάσει περίπου τους 60°C ή μέχρι να το δούμε να κάνει μικρές φουσκάλες. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τους κόκκους πιπεριού.
Ανακατεύουμε πολύ ελαφρά και σκεπάζουμε το λάδι μας. Αφήνουμε να κρυώσει, χωρίς να ανακατέψουμε ξανά, για τουλάχιστον 2 ώρες. Αν δούμε ότι η ένταση των αρωμάτων δεν μας ικανοποιεί τότε αφήνουμε για άλλη μια ώρα.
Σουρώνουμε το λάδι μας και αφήνουμε στην άκρη.
Για το άλειμμα μελιτζάνας: Κόβουμε τις μελιτζάνες μας σε φέτες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν καλά. Όταν οι μελιτζάνες μας είναι έτοιμες τις αφαιρούμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε πιο μικρά κομμάτια. Σε ένα μούλτι προσθέτουμε τις μελιτζάνες και το σκόρδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε στο μούλτι το κατίκι, το αρωματισμένο ελαιόλαδο, αλάτι , πιπέρι και χτυπάμε, μέχρι να πολτοποιηθούν. Αδειάζουμε το άλειμμα σε ένα μπολ.
Για τις μπρουσκέτες: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Κόβουμε την μπαγκέτα σε λεπτές φέτες. Αλείφουμε και τις δύο πλευρές κάθε φέτας ψωμιού με λίγο αρωματισμένο ελαιόλαδο και τις τοποθέτουμε σε ένα ταψί.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 200°C για 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά τα κομμάτια ψωμιού. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις αγγίξουμε.
Απλώνουμε σε κάθε μπρουσκέτα λίγο άλειμμα μελιτζάνας και σερβίρουμε.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

Δημήτρης Σκαρμούτσος