02
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Step | Description |
---|---|
Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε. | |
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. | |
Ρίχνουμε τη μαγιά στη λεκάνη με το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα. | |
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο νερό ή αλεύρι, έτσι ώστε να πάρουμε μία λεία και αφράτη ζύμη. | |
Καλύπτουμε τη λεκάνη με μία καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 60 τουλάχιστον λεπτά. | |
Πατάμε με τα χέρια τη ζύμη να ξεφουσκώσει, χωρίζουμε σε 2 μπάλες και αφήνουμε και πάλι τις ζύμες να ξαναφουσκώσουν. | |
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230οC και τοποθετούμε ένα βαθύ ταψί στον πάτο του φούρνου. | |
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. | |
Πιέζουμε ελαφρά να γίνει επίπεδη και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε δίσκο με διάμετρο 25-30 εκ. | |
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τη δεύτερη μπάλα ζύμης. | |
Για τη γέμιση: | Σε μία ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε. |
Προσθέτουμε τα ανάμικτα λαχανικά, το σπανάκι και σοτάρουμε για 6 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. | |
Προσθέτουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. | |
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μαϊντανό, την κρέμα βαλσάμικου, τον κόλιανδρο και σοτάρουμε λίγο ακόμη, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. | |
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και αφήνουμε τα λαχανικά στην άκρη να κρυώσουν καλά. | |
Μόλις κρυώσει η γέμιση, τη μοιράζουμε και απλώνουμε στο μισό κάθε δίσκου. | |
Διπλώνουμε από πάνω το άλλο μισό της ζύμης σε μισοφέγγαρο και τσιμπάμε τις άκρες να κλείσουν καλά. | |
Ρίχνουμε 3 φλ. νερό στο ζεστό, βαθύ ταψί, που πριν βάλαμε στο φούρνο, για να αποκτήσει η ζύμη κατά τη διάρκεια του ψησίματος μία τραγανή, αλλά ταυτόχρονα μαλακή κρούστα. | |
Μεταφέρουμε τα καλτσόνε σε ένα καλά αλευρωμένο ταψί, αλείφουμε την επιφάνειά τους με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε στο φούρνο. | |
Ψήνουμε για 15 λεπτά, μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 200οC και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. | |
Μόλις είναι έτοιμα τα καλτσόνε και η επιφάνειά τους έχει ροδοκοκκινίσει, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε. |