02
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Step | Description |
---|---|
1 | Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50°C. |
2 | Σε ένα μικρό σκεύος προσθέτουμε το γάλα και θερμαίνουμε χωρίς να βράσει. Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μια κούπα από το αλεύρι μας και ανακατεύουμε. Κλείνουμε το φούρνο. |
3 | Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το αφήνουμε στο ζεστό φούρνο για περίπου μισή ώρα ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. |
4 | Προσθέτουμε σε ένα γουδί τη μαστίχα μια κουταλιά ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνει σκόνη. Αν δεν έχουμε γουδί τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πολυκόφτη. |
5 | Προσθέτουμε τη μαστίχα, αλάτι, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα. στο υπόλοιπο αλεύρι να ανακατεύουμε. |
6 | Στο κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει το μίγμα μας, περίπου 5 λεπτά. Αφαιρούμε το σύρμα από το μίξερ και τοποθετούμε τους γάντζους για τις ζύμες. |
7 | Συνεχίζουμε να χτυπάμε προσθέτωντας σιγά σιγά το μίγμα της μαγιάς. Μόλις η ζύμη αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και μαζέψει πάνω στον γάντζο, ξεκινάμε να προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο. |
8 | Το μίγμα θα αρχίσει να απλώνει και πιθανόν να σας φανεί σαν κομμένο. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε την επιθυμητή υφή. |
9 | Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα μεγάλο σκεύος. Προσθέτουμε τη ζύμη μας στο ταψί και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο που είναι ακόμη ζεστός και αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες. |
10 | Στρώνουμε χιαστί 3 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί ή σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα πλαϊνά, ώστε να καλύπτονται και τα τοιχώματα. |
11 | Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και κουνάμε με κυκλικές κινήσεις ώστε να απλωθεί η ζύμη και να πάει παντού. Τυλίγουμε ένα νόμισμα σε αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε στη κάτω μεριά, ανασηκώνοντας ελαφρά. Σκεπάζουμε τη ζύμη μας πάλι και την αφήνουμε άλλη 1 1/2 ώρα να φουσκώσει. |
12 | Αποσύρουμε τη ζύμη από το φούρνο. Σε ένα μπολάκι προσθέτουμε το κρόκο του αυγού και χτυπάμε. Ξεσκεπάζουμε τη ζύμη και αλείφουμε προσεκτικά με το κρόκο του αυγού. |
13 | Εν τω μεταξύ θερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. |
14 | Ψήνουμε στους 170°C για 30 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά. |
15 | Αποσύρουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά. Σηκώνουμε τη βασιλόπιτα μας κρατώντας της από το αντικολλητικό χαρτί που εξέχει και τη τοποθετούμε σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά και στολίζουμε όπως επιθυμούμε. |