Παστίτσιο με βασιλομανιτάρια, λάδι τρούφας και λιαστή ντομάτα

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να βαθμολογήσετε τη συνταγή


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

85΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

6

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

1

01

ΥΛΙΚΑ

Για τα μακαρόνια:

500 γρ. μακαρόνια χοντρά

Αλάτι

 

Για τον κιμά:

2 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

200 γρ. βασιλομανιτάρια μουλιασμένα σε νερό, ψιλοκομμένα

2 κ.σ. λάδι τρούφας

1 σκ. σκόρδο, πολτοποιημένη

8 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες

400 γρ. κιμά, μοσχαρίσιος

400 γρ. κιμάς, χοιρινός

450 γρ. ντοματάκια κονκασέ

2 κ.σ. βασιλικός, αποξηραμένος

1 αυγό, χτυπημένο

200 γρ. κριτσίνια ολικής άλεσης, Τσάνος

1 ξυλάκι κανέλα

αλάτι, κατά βούληση

πιπέρι, κατά βούληση

 

Για την μπεσαμέλ:

½ φλ. αλεύρι

½ φλ. βούτυρο

2 ½ φλ. γάλα, χλιαρό

½ φλ. μετσοβόνε, τριμμένο

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

αλάτι, κατά βούληση

πιπέρι, κατα βούληση

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Για τη συνταγή χρησιμοποιήθηκε:

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Για τα μακαρόνια: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε άφθονο αλατισμένο νερό, τη τοποθετούμε σε μεσαία φωτιά και αφήνουμε να βράσει. Προσθέτουμε τα μακαρόνια και αφήνουμε να βράσουν.
Σουρώνουμε όσο κρατάνε ακόμη (al dente) και τα στρώνουμε στο ταψί.
Για το κιμά: Σε μια άλλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε μέχρι να γυαλίσει το σκόρδο.
Προσθέτουμε το κιμά και σπάμε όσο καλύτερα μπορούμε με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να μη δημιουργηθούν σβόλοι. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον βασιλικό, τα βασιλομανιτάρια, τις λιαστές ντομάτες και το λάδι τρούφας, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για 15 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε στο μούλτι τα κριτσίνια ολικής άλεσης και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη, σα φρυγανιά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και, μόλις κρυώσει ο κιμάς, προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό και τα τριμμένα κριτσίνια μας.
Για τη μπεσαμέλ: Σε μια μεσαία κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο και ζεσατίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις το βούτυρο λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε καλά με έναν αυγογδάρτη.
Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και το τριμμένο τυρί.
Για τη σύνθεση: Ρίχνουμε τον κιμά στα μακαρόνια και ανακατεύουμε ώστε να μοιραστεί ομοιόμορφα. Καλύπτουμε το παστίτσιο με την μπεσαμέλ και το ψήνουμε για 45΄-50΄ περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

Δημήτρης Σκαρμούτσος