Πίτα με μπέικον και αβγά

Βαθμολογήστε τη συνταγή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

85΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

8

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

3

01

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση:

1 κ.σ. ηλιέλαιο

250 γρ. λωρίδες μπέικον καπνιστό, σε μεγάλα κομμάτια

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

7 μέτρια αβγά

 

Για τη ζύμη:

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για πασπάλισμα

1 πρέζα αλάτι

150 γρ. βούτυρο Lurpak light, κρύο σε κύβους

1 κρόκος μέτριου αβγού

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Για τη συνταγή χρησιμοποιήθηκε:

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
1 Στον κάδο του μίξερπροσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο και χτυπάμε, μέχρι το μίγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
2 Προσθέτουμε τον κρόκο αβγού και αρκετό κρύο νερό να ενωθούν όλα τα υλικά. Όταν η ζύμη μας σφίξει αρκετά τη μεταφέρουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνουμε καλά και χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση.
3 Ανοίγουμε το ένα κομμάτι σε μια λεπτή ζύμη, απλώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί 23εκ. για πίτες, αφήνοντας να προεξέχει η ζύμη έξω από το χείλος του ταψιού. Απλώνουμε τη γέμιση στη ζύμη.
4 Σπάμε προσεκτικά τα 6 αβγά στη γέμιση, φροντίζοντας να καλύψουμε όλη των επιφάνεια της ζύμης ομοιόμορφα με αβγά.
5 Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας για να φτιάξουμε ένα καπάκι για την πίτα μας.
6 Χτυπάμε 1 αβγό, που έχει περισσέψει και αλείφουμε τις άκρες της ζύμης. Καλύπτουμε τη γέμιση με τη ζύμη.
7 Πιέζουμε τις άκρες να σφραγίσει η πίτα περιμετρικά και κόβουμε τη ζύμη, που περισσεύει.
8 Με τα κομμάτια ζύμης, που περισσέυουν μπορούμε να φτιάξουμε διακοσμητικά φυλλαράκια, τα οποία θα κολλήσουμε στην κορυφή της πίτας με το χτυπημένο αβγό.
9 Με ένα πιρούνι ασφαλίζουμε τις άκρες της πίτας και αλείφουμε με το χτυπημένο αβγό. Τρυπάμε τη μέση της πίτας για να φεύγει ο ατμός.
10 Τοποθετούμε το ταψί με την πίτα πάνω στο ζεστή λαμαρίνα και ψήνουμε για 35-45 λεπτά, μέχρι η πίτα να ροδίσει και να ψηθεί. Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα, αν βγαίνει καθαρή - χωρίς αβγό επάνω. Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά και σερβίρουμε.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

Δημήτρης Σκαρμούτσος