Πουτίγκα κρουασάν με σάλτσα σοκολάτας και κρέμα anglaise

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να βαθμολογήσετε τη συνταγή


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

180΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

6

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

2

01

ΥΛΙΚΑ

4 κρουασάν αμυγδάλου (κατά προτίμηση ημέρας), κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

4 αυγά

110 γρ. ζάχαρη άχνη

300 ml γάλα

300 ml κρέμα γάλακτος

1 βανίλια

ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι

2 κ.σ. κονιάκ

καβουρδισμένα αμύγδαλα, για διακόσμηση

σμέουρα ή φρούτα εποχής, για διακόσμηση

ζάχαρη άχνη, για διακόσμιση

 

Για τη κρέμα anglaise:

4 κρόκοι αυγών

250 ml γάλα

250 ml κρέμα γάλακτος

120 γρ. ζάχαρη άχνη

1 βανίλια

 

Για τη σάλτσα σοκολάτας:

200 ml κρέμα γάλακτος

50 ml γάλα

200 γρ. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη

25 γρ. σκόνη κακάο

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Για τη συνταγή χρησιμοποιήθηκε:

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
Για τη κρέμα anglaise: Σε ένα μικρό σκεύος προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε με τον αυγογδάρτη. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.
Ρίχνουμε το ζεστό μίγμα γάλακτος πάνω από τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μεταφέρουμε ξανά στο κατσαρολάκι μας το μίγμα και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 5-6 λεπτά μέχρι να πήξει αρκετά.
Μεταφέρουμε σε μια κανάτα το μίγμα μας, καλύπτουμε την επιφάνεια καλά με διάφανη μεμβράνη για να αποφύγουμε το σχηματισμό πέτσας. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για τη σάλτσα σοκολάτας: Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ζεσταίνουμε τόσο ώστε να φτάσει το μίγμα μας πριν το σημείο βρασμού και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τη σοκολάτα, το κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μεταφέρουμε σε μια κανάτα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τη πουτίγκα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά ένα μικρό ταψί. Τοποθετούμε τα κομμάτια του κρουασάν μας στο ταψί πολύ κοντά το ένα στο άλλο μέχρι να γεμίσει.
Σε ένα μεγάλο σκεύος προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη. Με έναν αυγογδάρτη χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε μια μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα, τη κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Προσέχουμε πολύ να μη φουσκώσει το γάλα.
Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό μίγμα γάλακτος στο μίγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ και χτυπάμε καλά ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Περιχύνουμε το μίγμα πάνω από τα κρουασάν που έχουμε τοποθετήσει στο ταψί και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα για να μουλιάσει η κρέμα - αυτό θα μας κάνει μια πιο ελαφριά πουτίγκα.
Ψήνουμε τη πουτίγκα για 45 λεπτά μέχρι να δέσει και να ροδίσει από πάνω (καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο αν ροδίσει πολύ γρήγορα). Βγάζουμε την πουτίγκα από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και κόβουμε σε φέτες.
Τοποθετούμε τις φέτες πουτίγκας σε μια πιατέλα και περιχύνουμε με σάλτσα σοκολάτας και κρέμα ανγκλέιζ. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα και σμέουρα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Συνοδεύουμε ένα διπλό Espresso Hausbrandt H.H που αποπνέει όλη την κουλτούρα του Ιταλικού Espresso.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

Δημήτρης Σκαρμούτσος