Ψητά φιλέτα σολομού με κρούστα πεκορίνο-πέστο βασιλικού

Βαθμολογήστε τη συνταγή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

30΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

2

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

2

01

ΥΛΙΚΑ

ελαιόλαδο, για λάδωμα

2 φιλέτα σολομού (150-175 γρ. το καθένα), χωρίς δέρμα

1/2 λεμόνι, χυμός

αλάτι, κατά βούληση

μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

2 κ.σ. φρέσκια πέστο βασιλικού

2 κ.σ. ψίχουλα φρέσκου ψωμιού

1 γεμάτη κ.σ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο

 

Για την πέστο βασιλικού:

¼ φλ. κουκουνάρι

1 σκελίδα σκόρδο

3 φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού (όχι πιεσμένα)

¼  φλ παρμεζάνα, τριμμένη

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

¼  φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, κατά βούληση

πιπέρι, κατά βούληση

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
1 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C.
2 Καλύπτουμε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο και λαδώνουμε ελαφρά. Βάζουμε τα φιλέτα σολομού στο ταψί, τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε.
3 Ανακατεύουμε καλά την πέστο βασιλικού και βάζουμε 2 κ.σ. σε ένα μικρό μπολ. Προσθέτουμε το 1/3 από τα ψίχουλα ψωμιού για να πάρουμε μια πάστα και την απλώνουμε πάνω στα δύο φιλέτα.
4 Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το 1/2 πεκορίνο και τα υπόλοιπα ψίχουλα ψωμιού και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω από την πέστο βασιλικού. Πασπαλίζουμε τα φιλέτα με το υπόλοιπο τυρί.
5 Βάζουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε το σολομό για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει εξωτερικά, αλλά να παραμείνει ζουμερός εσωτερικά. Αφαιρούμε από το φούρνο και σερβίρουμε.
Για τη πέστο βασιλικού: Σε ένα τηγάνι ψήνουμε το κουκουνάρι σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Σε ένα μούλτι ρίχνουμε το κουκουνάρι και το σκόρδο και χτυπάμε, μέχρι να πολτοποιηθούν.
Προσθέτουμε το βασιλικό, την παρμεζάνα, το χυμό λεμονιού και χτυπάμε. Ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, χτυπάμε και αλατοπιπερώνουμε. Όση πέστο περισσέψει, την αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
Δημήτρης Σκαρμούτσος