Ψητά μπούτια κοτόπουλου με λεμόνι και θυμάρι

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να βαθμολογήσετε τη συνταγή


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

30΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

4

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

2

01

ΥΛΙΚΑ

1 λεμόνι

4 μεγάλα μπούτια κοτόπουλου με πέτσα, χωρίς κόκαλο

αλάτι

μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

3 κγ. ελαιόλαδο, χωρισμένο

3 κλωνάρια θυμάρι

1 κ.σ. κρεμμύδι, λιωμένο

1/2 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

1/8 κ.γ. νιφάδες κόκκινο πιπέρι, λιωμένες

1/4 φλ ξηρό λευκό κρασί

1/2 φλ ζωμός κοτόπουλο

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
1 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C.
2 Κόβουμε σε λεπτές φέτες το μισό λεμόνι και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Κόβουμε το άλλο μισό σε δύο φέτες.
3 Αλατοπιπερώνουμε τα κοτόπουλα. Λαδώνουμε με 1 κ.γ. ελαιόλαδο ένα βαθύ τηγάνι, που μπαίνει στον φούρνο και βάζουμε το κοτόπουλο.
4 Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Απλώνουμε μισές φέτες λεμόνι πάνω στο κοτόπουλο και μισές στον πάτο του τηγανιού.
5 Μεταφέρουμε το τηγάνι στο φούρνο και μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά, μέχρι να γίνει η πέτσα τραγανή και να καραμελώσουν τα λεμόνια στον πάτο του τηγανιού.
6 Μεταφέρουμε το κοτόπουλο και τις καραμελωμένες φέτες σε μια πιατέλα, αφήνοντας τις φέτες, που ήταν πάνω στο κοτόπουλο, μέσα στο τηγάνι.
7 Βάζουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το θυμάρι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κόκκινο πιπέρι.
8 Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί.
9 Αφήνουμε να μαγειρευτεί για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να δέσει για 3 λεπτά. Ρίχνουμε το χυμό από 1 φέτα λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε 2 κ.γ. ελαιόλαδο.
10 Επιστρέφουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι για να ζεσταθεί. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τις καραμελωμένες φέτες.
Δημήτρης Σκαρμούτσος