Επιλογή Σελίδας

Ψητή γαλοπούλα με γέμιση μπέικον

Βαθμολογήστε τη συνταγή
Η βαθμολογία σας έχει αποθηκευτεί.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

200΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

8

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

1

01

ΥΛΙΚΑ

1 γαλοπούλα (περίπου 5.5 κιλά)

2 κ.σ. ελαιόλαδο

 

Για τη γέμιση με μπέικον: 

50 γρ. ψιλοκομμένο βούτυρο

1 ψιλοκομμένο πράσο

2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο

4 ψιλοκομμένες φέτες μπέικον

½ φλιτζάνι δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα

½ κούπα ψιλοκομμένα καρύδια

2 κ.σ. τεμαχισμένα φρέσκα φύλλα φασκόμηλου

2 φλιτζάνια φρέσκα φρυγανιά

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
Για τη γέμιση: Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το πράσο και το σκόρδο και το ανακατεύουμε για 3 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά ή μόλις δούμε ότι το πράσο έχει μαλακώσει.
Μεταφέρουμε το μίγμα μας σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τα καρύδια, το φασκόμηλο και την τριμμένη φρυγανιά.
Για τη γέμιση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βγάζουμε το λαιμό της γαλοπούλας και τη βάζουμε τη γαλοπούλα σε κρύο νερό, ξεπλένοντάς τη πολύ καλά.
Παίρνουμε μία στεγνή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και στεγνώνουμε τις εξωτερικές της επιφάνειες και την κοιλότητά της.
Αρχίζουμε να γεμίζουμε την κοιλότητα του λαιμού της γαλοπούλας με τη γέμισή μας. Κλείνουμε με οδοντογλυφίδες τη γαλοπούλα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα φύγει η γέμιση Ενώνουμε τα πόδια της με σπάγκο.
Για το ψήσιμο της γαλοπούλας: Τοποθετούμε τη γαλοπούλα στη σχάρα ενός ταψιού, αφού πρώτα την έχουμε απαλείψει με λάδι.
Ρίχνουμε 1 1/2 κούπα κρύο νερό στο ταψί. Αλείφουμε με λάδι τη γαλοπούλα και την πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, αφού πρώτα το έχουμε αλείψει με λάδι.
Ψήνουμε τη γαλοπούλα για 2 ώρες. Αφού περάσουν οι δύο ώρες, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο. Ξαναβάζουμε τη γαλοπούλα στο φούρνο και την αφήνουμε για 40 με 50 λεπτά ή μέχρι η γαλοπούλα ροδίσει και οι χυμοί της απελευθερώνονται, όταν την τρυπήσουμε με ένα μαχαίρι.
Καλύπτουμε τη γαλοπούλα χαλαρά με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε έτσι για 10 λεπτά. Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και τον σπάγκο και είναι έτοιμη για σερβίρισμα