Ψητό κοτόπουλο με γέμιση κάστανο

Βαθμολογήστε τη συνταγή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

120΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

4

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

3

01

ΥΛΙΚΑ

1 μεγάλο ολόκληρο κοτόπουλο (1 κλ. 800 γρ.)

15 γρ. βούτυρο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, συνθλιμμένες

100 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένο

2 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

450 γρ. κάστανα, ξεφλουδισμένα

60 γρ. (1 φλ.) φρέσκο τριμμένο ψωμί (ψίχα)

½ κ.γ. ξύσμα  πορτοκαλιού

8 μικρά κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα

3 παστινάκια, ξεφλουδισμένα  και τεμαχισμένα

60 ml. (1/4 φλ.) ξηρό σέρι

250 ml. (1 φλ.) ζωμό κότας

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
1 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
2 Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Μαγειρεύουμε το κρεμμύδι, το μπέικον, το σκόρδο για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν.
3 Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το φασκόμηλο, το θυμάρι και μαγειρεύουμε για 4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε 150 γρ. κάστανα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε την ψίχα ψωμιού και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
4 Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 10 λεπτά να κρυώσει.
5 Γεμίζουμε το κοτόπουλο με το μείγμα. Χρησιμοποιούμε σπάγκο μαγειρικής για να δέσουμε τα πόδια του κοτόπουλου.
6 Τοποθετούμε το κοτόπουλο, τα κρεμμύδια και τα παστινάκια σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε για 1 ώρα, γυρίζοντας τα λαχανικά μία φορά.
7 Προσθέτουμε τα υπόλοιπα κάστανα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο.
8 Μεταφέρουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά σε μία πιατέλα και τα κρατάμε ζεστά.
9 Αδειάζουμε τους χυμούς από το σκεύος σε μια κανάτα και αφαιρούμε το λίπος από την επιφάνεια. Ρίχνουμε το σέρι στο σκεύος και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μειωθεί στο μισό.
10 Προσθέτουμε τους χυμούς από το σκεύος και το ζωμό κότας και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μειωθεί ελαφρά.
11 Σουρώνουμε σε μια κανάτα και σερβίρουμε μαζί με το κοτόπουλο και τα λαχανικά.
Δημήτρης Σκαρμούτσος