Quiche με άγρια μανιτάρια και τυρί

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να βαθμολογήσετε τη συνταγή


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

190΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

8

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

3

01

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

1 ½  φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο ή 1 κ.γ. αποξηραμένο

¼ κ.γ. αλάτι

¼ φλ. βούτυρο κρύο, σε κύβους

¼ φλ. κλασσικό ελαιόλαδο, Χρυσελιά

1 αυγό, κρόκος

1 κ.γ. ξύδι

1 κ.γ. χυμό λεμονιού

νερό, παγωμένο

 

Για τη γέμιση:

1 κ.σ. βούτυρο

1 πράσο, τεμαχισμένο

2 φλ. άγρια μανιτάρια (cremini, chanterelle κ.λπ.), κομμένα σε φέτες

1 φλ. κίτρινο σκληρό τυρί (γραβιέρα, gryere κ.λπ.)

4 αυγά

¾ φλ. γάλα

¾ φλ. κρέμα γάλακτος, ελαφριά

½ κ.γ. αλάτι

¼ κ.γ. πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

μία πρέζα μοσχοκάρυδο

2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Για τη συνταγή χρησιμοποιήθηκε:

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το θυμάρι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε στο μείγμα το βούτυρο και το λαρδί και με ένα μίξερ χειρός χτυπάμε μέχρι να γίνουν τρίμματα.
Χτυπάμε με αναδευτήρα τον κρόκο και ο ξύδι. Προσθέτουμε παγωμένο νερό, τόσο ώστε το μίγμα να είναι 1/3 φλ.
Ρίχνουμε το μείγμα στα ξηρά υλικά και ζυμώνουμε, μέχρι να δέσει η ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Σε μία ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο ζύμης 0.3 εκ. και τη μεταφέρουμε σε μία ταρτιέρα διαμέτρου 23 εκ. Φροντίζουμε η ζύμη να καλύπτει τα τοιχώματα της ταρτιέρας και να εξέχει λίγο. Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη βάση της ζύμης και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Απλώνουμε στη ζύμη αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τη γεμίζουμε με φασόλια. Ψήνουμε τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί ελαφρά.
Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος με τα φασόλια και ψήνουμε τη ζύμη για ακόμη 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει.
Για τη γέμιση: Εντωμεταξύ, λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμεωτο πράσο και σοτάρουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και το αδειάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε για 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Απλώνουμε επάνω στη ζύμη της τάρτας το πράσο και το τυρί. Σε ένα μπολ χτυπάμε με αναδευτήρα τα αβγά, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Προσθέτουμε στο μείγμα το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μίγμα στην ταρτιέρα, τη καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 190°C για 55-60 λεπτά, μέχρι να δέσει και να ροδίσει.
Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και σερβίρουμε.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

Δημήτρης Σκαρμούτσος