Σιροπιαστή καρυδόπιτα

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να βαθμολογήσετε τη συνταγή


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

120΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

12

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

3

01

ΥΛΙΚΑ

1 1/4 φλ καρύδια, χοντροκομμένα

1 1/2 φλ αλεύρι ολικής άλεσης

1/2 φλ. αλεύρι κριθαριού

2 κ.γ. baking powder

1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη

3/4 κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο

1/2 κ.γ. σόδα

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

1/4 κ.γ. αλάτι

2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

3/4 φλ. καστανή ζάχαρη

2/3 φλ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού

1/2 φλ. χυμός πορτοκαλιού

1/4 φλ. κλασικό ελαιόλαδο, Χρυσελιά

 

Για το σιρόπι:

1/3 φλ. χυμός πορτοκαλιού

1/4 φλ. καστανή ζάχαρη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

2 ολόκληρα γαρύφαλλα

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Για τη συνταγή χρησιμοποιήθηκε:

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
Βήματα Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C.
Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο πυρέξ 20 εκ. και πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζοντάς το για να φύγει το επιπλέον.
Απλώνουμε τα καρύδια σε ένα ταψί και ψήνουμε, ανακατεύοντάς τα μια φορά, μέχρι να βγάλουν άρωμα, για 7 λεπτά.
Μεταφέρουμε τα καρύδια σε μια πιατέλα να κρυώσουν.
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160°C.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής, το κριθαρένιο αλεύρι, το baking powder, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη σόδα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη καστανή ζάχαρη και το αυγό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και σταδιακά προσθέτουμε το μίγμα αυγού, μαζί με το ελαιόλαδο.
Βάζουμε τα υγρά υλικά στα στερεά σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας καλά στο μεταξύ, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε 1 φλ. καρύδια.
Απλώνουμε το μίγμα μας στο πυρέξ.
Ψήνουμε για 35-45 λεπτά, μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει με λίγα νωπά ψίχουλα από το κέντρο.
Για το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε 1/3 φλ χυμό πορτοκαλιού, 1/4 φλ καστανή ζάχαρη, τη λωρίδα ξύσμα πορτοκαλιού και τα γαρύφαλλα.
Βράζουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ανακατεύοντας λίγες φορές.
Προσαρμόζουμε τη φωτιά για να σιγομαγειρευτεί και συνεχίζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να δέσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το ξύσμα και τα γαρύφαλλα και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη σύνθεση: Με μια οδοντογλυφίδα τρυπάμε σε περίπου 18 σημεία την, κρύα πλεόν, καρυδόπιτα και με πινέλο απλώνουμε το σιρόπι 3-4 φορές, αφήνοντας να απορροφηθεί κάθε φορά.
Πασπαλίζουμε με το 1/4 φλ καρύδια και αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά.
Χαλαρώνουμε τις άκρες με ένα μαχαίρι, κόβουμε 12 κομμάτια και σερβίρουμε.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

Δημήτρης Σκαρμούτσος