Σκορδάτα μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες, παντζάρια και μυρωδικά

Βαθμολογήστε τη συνταγή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

90΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

4

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

1

01

ΥΛΙΚΑ

Για τη μαρινάδα:

8 κ.σ. ελαιόλαδο

1  κ.σ. κρέμα βαλσάμικου μουστάρδα

1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, κομμένο

4-8 κλωνάρια δεντρολίβανο, ελαφρώς λιωμένα

μια-δύο πρέζες ζάχαρη μουσκοβάντο

 

Για το κοτόπουλο με τα λαχανικά:

2 λεμόνια, ακέρωτα

8-12 μπουτάκια κοτόπουλο με πέτσα

4 κεφάλια σκόρδο

1 κιλό πατάτες baby

5 μεσαία παντζάρια, κομμένα στα τέσσερα

2 κ.σ. μαϊντανός, κομμένος

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
Για τη μαρινάδα: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την κρέμα βαλσάμικου μουστάρδα, το θυμάρι και το δεντρολίβανο, ανακατεύουμε με αναδευτήρα και προσθέτουμε μαύρο πιπέρι και μια-δυο πρέζες ζάχαρη. Παίρνουμε λεπτό ξυσμα από 1/2 λεμόνι και αφήνουμε στην άκρη. Στύβουμε το 1/2 λεμόνι και ρίχνουμε το χυμό στη μαρινάδα.
Για το κοτόπουλο με τα λαχανικά: Βάζουμε τα μπουτάκια κοτόπουλο σε ένα πυρέξ και περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Κόβουμε στη μέση το δευτέρο λεμόνι, προσθέτουμε τα τρία μισά κομάτια λεμονιού στο κοτόπουλο και αφήνουμε το κοτόπουλο στη μαρινάδα για τουλάχιστον 2 ώρες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Κόβουμε μια λεπτή φέτα από την κορυφή του κάθε σκόρδου και κόβουμε τις πατάτες στη μέση. Ρίχνουμε την περισσότερη μαρινάδα μέσα σε ένα ταψί και προσθέτουμε τις πατάτες, τα παντζάρια και τα σκόρδα, ανακατεύοντας καλά. Ψήνουμε (χωρίς να καλύψουμε το ταψί) για 20 περίπου λεπτά.
Προσθέτουμε τα μπουτάκια κοτόπουλο με την πέτσα προς τα πάνω, το δεντρολίβανο και το λεμόνι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Ψήνουμε στο φούρνο για άλλα 40-45 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι πατάτες και τα παντζάρια, το κοτόπουλο να ροδίσει και να γίνει τραγανό και το σκόρδο να μαραθεί.
Με ένα μαχαίρι ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και απλώνουμε τις σκελίδες πάνω στο κοτόπουλο και τις πατάτες. Ανακατεύουμε το ξύσμα λεμονιού με τον μαϊντανό, πασπαλίζουμε το κοτόπουλο και σερβίρουμε.
Δημήτρης Σκαρμούτσος