Σπανακοπιτάκια με ελιές και κεφαλοτύρι

Βαθμολογήστε τη συνταγή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

60΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

16

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

2

01

ΥΛΙΚΑ

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένο

3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 πράσο, ψιλοκομμένο

1 κιλό σπανάκι, μόνο τα φύλλα

½  ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

120 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

1 φλ. ελιές, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες

αλάτι, κατά βούληση

πιπέρι, κατά βούληση

2 αβγά, χτυπημένα για τη γέμιση + 2 αβγά, χτυπημένα για την επάλειψη των φύλλων

2 φύλλα σφολιάτας

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
1 Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια και το πράσο, μέχρι να μαραθούν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
2 Προσθέτουμε τον άνηθο, το κεφαλοτύρι, τις ελιές, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει. Ρίχνουμε τα 2 χτυπημένα αβγά και ανακατεύουμε.
3 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε τα φύλλα σφολιάτας στην επιφάνεια εργασίας.
4 Κόβουμε κατά μήκος το κάθε φύλλο σφολιάτας σε 2 λωρίδες και κάθε λωρίδα σε 4 κομμάτια, για να πάρουμε 16 κομμάτια ζύμης.
5 Αλείφουμε τα κομμάτια ζύμης με τα άλλα 2 χτυπημένα αβγά. Βάζουμε μία μεγάλη κουταλιά γέμιση σε κάθε κομμάτι ζύμης, διπλώνουμε το φύλλο και με ένα πιρούνι πιέζουμε τις άκρες, να κλείσει καλά το σπανακοπιτάκι.
6 Βάζουμε τα σπανακοπιτάκια σε ένα ταψί, που από πριν έχουμε λαδώσει ελαφρώς και τα ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να ψηθούν καλά και από κάτω.
7 Σερβίρουμε τα σπανακοπιτάκια αμέσως.
Δημήτρης Σκαρμούτσος