Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και ελιές

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να βαθμολογήσετε τη συνταγή


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

80΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

8

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

3

01

ΥΛΙΚΑ

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

6 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες

6 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού ρόδι με στέβια Kalamata Papadimitriou

6 κ.σ. βούτυρο

4 κ.σ. ζάχαρη

 

Για τη σύνθεση:

230 γρ. περίπου ζύμη πίτσας έτοιμη, ξεπαγωμένη

1/4 φλ. καλαμποκάλευρο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 φλ. καραμελωμένα κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες

1/2 φλ. μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, χοντοκομμένες

χοντρό αλάτι

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, τη κρέμα βαλσαμικού ρόδι με στέβια και τη ζάχαρη σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.
Μόλις λιώσουν προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το αλάτι και σοτάρουμε ανακατεύοντας, μέχρι να γίνουν διαφανή και να αρχίζουν να ροδίζουν.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συχνά για να μη κολλήσουν.
Σοτάρουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να είναι καστανά και σαν μαρμελάδα.
Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε αν χρειάζεται. Μπορούμε, όταν κρυώσουν εντελώς, να τα φυλάξουμε σε αεροστεγές δοχείο για 2 εβδομάδες.
Για τη σύνθεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 260°C.
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια απλώνουμε τη ζύμη. Πασπαλίζουμε με το καλαμποκάλευρο ένα ταψί και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το σκόρδο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Απλώνουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια σε ένα λεπτό στρώμα στη ζύμη, αφήνοντας περιμετρικά 2,5 εκ. Από πάνω από τα κρεμμύδια απλώνουμε το σκόρδο και τις ελιές. Αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε τις άκρες της ζύμης με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε μέχρι η ζύμη να ροδίσει και να αποκολλάται από το ταψί εύκολα, για περίπου 10 λεπτά.
Δημήτρης Σκαρμούτσος