Τάρτα ρυζόγαλου

Βαθμολογήστε τη συνταγή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

45΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

8

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

2

01

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη τάρτας:

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κ.γ αλάτι

Ξύσμα από 1 λεμόνι

75 γρ. άχνη ζάχαρη

2 κρόκοι αυγών

 

Για το ρυζόγαλο:

100 γρ. ρύζι Σουπέ (Γλασέ), Agrino

1200 ml γάλα

60 γρ ζάχαρη

1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλια

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή φλούδα λεμονιού

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Τρίβουμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με τριμμένα ψίχουλα ψωμιού. Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού και την ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε τους κρόκους αυγών και πλάθουμε με τα χέρια μας σε μια σφιχτή μπάλα ζύμης. Τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε τη ταρτιέρα. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλο 3 χιλιοστών περίπου. Στρώνουμε τη ζύμη μας και και γεμίζουμε με φασόλια. Ψήνουμε τη τάρτα χωρίς γέμιση για 20 λεπτά.
Μόλις ψηθεί την αφαιρούμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για το ρυζόγαλο: Ζεσταίνουμε το γάλα και το ρύζι σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού.
Μειώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 30-40 λεπτά έως ότου το μείγμα να είναι παχύ και το ρύζι τρυφερό. Σιγοβράζουμε το μείγμα μας σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Για να το αποφύγουμε το σχηματισμό κρούστας, ρίχνουμε το μείγμα μας σε ένα μεγάλο μπολ και το τοποθετούμε πάνω σε ένα μπολ γεμάτο με παγάκια.
Για τη σύνθεση: Στη βάση της τάρτας προσθέτουμε το ρυζόγαλο το οποίο έχει κρυώσει αρκετά. Ψήνουμε στους 170 °Cγια 10-12 λεπτά ώσπου η γέμιση να σφίξει. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα, αν θέλουμε και σερβίρουμε χλιαρά.
Δημήτρης Σκαρμούτσος