Τάρτα ζαμπονοτυρόπιτα

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να βαθμολογήσετε τη συνταγή


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Share
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΧΡΟΝΟΣ

180΄

ΜΕΡΙΔΕΣ

6

ΔΥΣΚΟΛΙΑ

2

01

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

200 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό

180 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

150 ml σπορέλαιο

1/2 κ.γ. αλάτι

 

Για τη γέμιση:

350 γρ. φέτα, τριμμένη

350 γρ. τυρί Τρικαλινό ελαφρύ, ΦΑΓΕ, τριμμένο

3 αυγά

150 γρ. ζαμπόν, κομμένο σε κυβάκια

200 ml κρέμα γάλακτος

λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κρόκος αυγού, χτυπημένος με 1 κουταλάκι γλυκού νερό, για επάλειψη

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Για τη συνταγή χρησιμοποιήθηκε:

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

StepDescription
Για τη ζύμη: Σε ένα μεσαίο σκεύος προσθέτουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, το σπορέλαιο, το αλάτι και το βούτυρο το οποίο το έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 ώρες.
Ζυμώνουμε τα υλικά με το χέρι και αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη.
Για τη γέμιση: Προσθέτουμε τη φέτα, το Τρικαλινό τυρί, 3 αυγά, το ζαμπόν ψιλοκομμένο, τη κρέμα γάλακτος και το πιπέρι σε ένα σκεύος και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Για τη σύνθεση: Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα ή ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών και χωρίζουμε της ζύμη σε 2 ίσα μέρη.
Από το ½ της ζύμης παίρνουμε μικρά μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα πατάμε ανάμεσα στις παλάμες μας για να τα ανοίξουμε σε στρογγυλά μικρά φυλλαράκια. Αρχίζουμε και στρώνουμε τον πάτο της ταρτιέρας, κολλώντας το ένα ζυμαράκι δίπλα στο άλλο, με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψουμε όλο τον πάτο και τα τοιχώματα.
Μεταφέρουμε τη γέμιση στη βάση της τάρτας μας και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Τέλος παίρνουμε το δεύτερο μισό της ζύμης που έχει περισσέψει και κάνουμε την ίδια διαδικασία με τα φυλλαράκια ζύμης για να σκεπάσουμε από πάνω και να κλείσουμε τελείως την γέμιση ανάμεσα στη ζύμη.
Αλείφουμε με πινέλο πάνω στην πίτα μας το μίγμα με το κρόκο και το νερό.
Ψήνουμε σε 180°C στον αέρα για περίπου 45 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια της τάρτας μας.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

Δημήτρης Σκαρμούτσος