01
ΥΛΙΚΑ
ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
02
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Step | Description |
---|---|
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής: | Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, 6 κ.σ. ζάχαρη και το αλάτι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη. |
Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους ανακατεύουμε με αναδευτήρα τους κρόκους των αβγών μέχρι να ενωθούν. | |
Προσθέτουμε τις 2 κ.σ. ζάχαρη και συνεχίζουμε να ανακατελυουμε για 15 δευτερόλεπτα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει κρεμώδες. | |
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε για 20 δευτερόλεπτα, μέχρι να ενωθεί και το μείγμα να γίνει κίτρινο και παχύ. | |
Όταν το μείγμα της κρέμας γάλακτος ζεσταθεί, το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα με τους κρόκους και το επιστρέφουμε όλο μαζί στην κατσαρόλα. | |
Σιγομαγειρεύοντας σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να εμφανιστούν φούσκες και το μείγμα να γίνει παχύρρεστο, για περίπου 30 δευτερόλεπτα. | |
Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια. Περνάμε την κρέμα από ένα κόσκινο σε ένα μέτριο μπολ. | |
Τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη κολλητά πάνω στην κρέμα για να μην κάνει πέτσα και βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 3 ώρες, μέχρι 2 ημέρες. | |
Για το παντεσπάνι: | Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο στρογγυλά ταψιά για κέικ 22 εκ. και αφήνουμε στην άκρη. |
Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μπέικιν σόδα και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη. | |
Με ένα μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, για 3-5 λεπτά. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, χτυπώντας για 1 λεπτό μετά από κάθε προσθήκη. Ρίχνουμε και το εκχύλισμα βανίλιας. | |
Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά όλα μαζί και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Ρίχνουμε και το βουτυρόγαλα και συνεχίζουμε για 1 λεπτό, μετά αυξάνουμε την ταχύτητα σε μέτρια και χτυπάμε για 3 επιπλέον λεπτά. | |
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο ταψιά. Ψήνουμε για 25-35 λεπτά, μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει με λίγα νωπά ψίχουλα από το κέντρο. | |
Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε για 10 λεπτά στα ταψιά και μετά σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς. | |
Για την γκανάζ: | Όσο κρυώνει το παντεσπάνι, βάζουμε τη σοκολάτα σε μια κούπα μετρήματος και την αφήνουμε στην άκρη. |
Βάζουμε την κρέμα γάλκτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και τη ζεσταίνουμε. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τη σοκολάτα και την αφήνουμε 2 λεπτά. | |
Αρχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα στο κέντρο, ανοίγοντας σιγά-σιγά το κυκλικό ανακάτεμα μέχρι να γίνει εντελώς λεία η γκανάς. | |
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να δέσει λίγο, αλλά να είναι ευκίνητη. | |
Βάζουμε το ένα παντεσπάνι σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και απλώνουμε από πάνω την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Από πάνω τοποθετούμε το δεύτερο κέικ και ρίχνουμε τη γκανάζ στο κέντρο του κέικ. | |
Με μια σπάτουλα απλώνουμε απαλά την γκανάζ επάνω στο κέικ. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε. |