Όπως κάθε τραπέζι, έτσι και το γεύμα των Χριστουγέννων δεν είναι μόνο τα πιάτα που θα σερβίρουμε. Είναι μία ολοκληρωμένη εμπειρία που μοιραζόμαστε με τους καλεσμένους μας. Αυτή η εμπειρία λοιπόν πέρα από καλή διάθεση χρειάζεται και τον κατάλληλο στολισμό. Αν χρειάζεστε λίγη παραπάνω έμπνευση σε αυτό το κομμάτι, τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε το αποτέλεσμα που θέλετε.

Χρωματική παλέτα

Πριν απ’ όλα είναι η εικόνα. Για να έχουμε λοιπόν μία άρτια εικόνα που θα κάνει το φαγητό μας να φαίνεται ακόμα πιο ελκυστικό, πρέπει να βρούμε τα χρώματα που θέλουμε να έχουμε. Καλό είναι να μην είναι πάρα πολλά, αφού τα πιάτα θα «χάνονται» μέσα στα πολύχρωμα σερβίτσια και τον φανταχτερό στολισμό. Αν θέλετε να φαίνονται ακόμη περισσότερο τα πιάτα σας, δοκιμάστε τη μονοχρωμία σε λιγότερο έντονα χρώματα όπως ασημένιο ή χρυσό.

Σερβίτσιο

Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε ένα ακριβό σερβίτσιο για να φαίνεται το τραπέζι μας όμορφο. Φροντίστε ωστόσο να ταιριάζει με τα υπόλοιπα χρώματα στο τραπέζι σας, αλλά και με τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα. Θα πρέπει σίγουρα να σκεφτείτε το γεύμα που έχετε φτιάξει, ώστε να διαλέξετε ένα σερβίτσιο που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα αν το πρώτο πιάτο σας είναι σούπα, θα χρειαστείτε ένα βαθύ πιάτο. Μη διστάσετε όμως να κάνετε χρωματικούς συνδυασμούς με δύο σερβίτσια σε διαφορετικά χρώματα που ταιριάζουν μεταξύ τους αλλά και με το ντεκόρ του υπόλοιπου τραπεζιού. Αν θέλετε να δημιουργήσετε διχρωμία, τότε ίσως και να είναι καλύτερη επιλογή!

Στολισμός

Αφού κάνετε όλες τις παραπάνω επιλογές, είναι ώρα να βρείτε ποιο θα είναι ο κεντρικός στολισμός του τραπεζιού σας. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις όπως κεριά, λουλούδια, χριστουγεννιάτικες μπάλες και άλλα. Είναι πιο εύκολο να επιλέξετε έναν κεντρικό στολισμό αφού έχετε επιλέξει σερβίτσιο και ποτήρια και όχι το ανάποδο.

Λεπτομέρειες

Αν θέλετε να κάνετε ακόμα πιο προσωπικό και ιδιαίτερο τον στολισμό σας, μπορείτε να προσθέσετε λεπτομέρειες ειδικά για κάθε καλεσμένο. Τα ταμπελάκια με τα ονόματα είναι μία εύκολη και γρήγορη λύση, ενώ αν θέλετε να γίνετε πιο δημιουργικοί, μπορείτε να φτιάξετε ιδιαίτερα σχήματα με τις χαρτοπετσέτες σας που θα λειτουργήσουν ως κομμάτι του στολισμού.

Ό,τι και να αποφασίσετε, θυμηθείτε πως το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι μία γιορτή για οικογένεια και φίλους και περάστε τη μέρα μαζί τους χωρίς υπερβολικό άγχος για το πως θα φαίνεται το τραπέζι σας ή αν θα αρέσουν τα φαγητά σας.

Καλά Χριστούγεννα!

Δημήτρης Σκαρμούτσος