Το καλοκαίρι είναι η εποχή πολλών φρούτων και η μαρμελάδα έχει την τιμητική της! Άλλωστε όλοι έχουμε μερικά έξτρα φρούτα που δε θέλουμε να τα αφήσουμε να χαλάσουν. Οι λύσεις λοιπόν είναι απλές: μαρμελάδες και λικέρ. Ό,τι χρειάζεστε για να κάνετε τη μέρα σας πιο γλυκιά! 

Πως όμως φτιάχνουμε μία πετυχημένη σπιτική μαρμελάδα;

1. Προσθέτουμε όση ζάχαρη χρειάζεται

Κάθε φρούτο έχει διαφορετική γεύση και ανάλογα με αυτήν προσθέτουμε την ποσότητα ζάχαρης που είναι απαραίτητη ώστε η μαρμελάδα να μην είναι ούτε περισσότερο γλυκιά, ούτε λιγότερο. Ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι πως η ζάχαρη λειτουργεί ως συντηρητικό για τη μαρμελάδα, οπότε όσο λιγότερη, τόσο πιο γρήγορα θα χαλάσει.

2. Επιλέγουμε τη σωστή κατσαρόλα

Η κατσαρόλα που θα επιλέξουμε για την Παρασκευή της μαρμελάδας μας πρέπει να είναι μεγάλη και κατά προτίμηση με χοντρό πάτο. Ο λόγος είναι πως ο χοντρός πάτος βοηθάει το μείγμα μας να μην κολλήσει και άρα να μην καεί η μαρμελάδα μας.

3. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συχνά

Η χαμηλή φωτιά είναι βασικός κανόνας στην Παρασκευή της μαρμελάδας, αφού έτσι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να καούν τα φρούτα μας ή να πικρίσει η μαρμελάδα, ενώ η χαμηλή θερμοκρασία επιτρέπει στα φρούτα να βγάλουν τα αρώματά τους. Το ανακάτεμα είναι απαραίτητο όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα. Πρέπει να γίνεται συχνά και με μία ξύλινη κουτάλα. Η μαρμελάδα δεν είναι μία γρήγορη παρασκευή, συνεπώς το συχνό ανακάτεμα βοηθάει στο να μην καεί.

4. Ξαφρίζουμε συχνά

Ο συνδυασμός των φρούτων με τη ζάχαρη, δημιουργεί αφρούς όταν βράζει μαζί. Κάθε τόσο λοιπόν πρέπει να παίρνουμε τον αφρό από την κατσαρόλα, κατά προτίμηση με μία κουτάλα με τρύπες ώστε να μην αφαιρούμε και κομμάτια φρούτου από το μείγμα μας.

5. Πότε είναι έτοιμη η μαρμελάδα

Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν έχει πάρει υφή ζελέ. Αυτό συμβαίνει συνήθως στους 105º C, ωστόσο εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως το φρούτο και η ζάχαρη που έχουμε επιλέξει, αλλά και με τις προτιμήσεις μας. Ιδανικά μετράμε με θερμόμετρο τη θερμοκρασία και δοκιμάζουμε την υφή της μαρμελάδας αφήνοντας μία κουταλιά να κρυώσει. 

Extra Tip: Δεν ξεχνάμε το χυμό λεμονιού στην τελευταία βράση, λίγο πριν βγάλουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. 

Δημήτρης Σκαρμούτσος