Ιανουάριος: Ο μελισσοκόμος συντηρεί τις κυψέλες και ελέγχει την υγεία των μελισσών και τα αποθέματα τροφής τους.

Φεβρουάριος: Έχουν ξεκινήσει οι πρώτες ανθοφορίες, οι μέλισσες πετούν συχνότερα έξω από τις κυψέλες,  όμως  τα κρύα δεν έχουν ακόμα τελειώσει γι΄αυτό και  δεν ζωηρεύουν ακόμα.

Μάρτιος: Ο μελισσοκόμος προσθέτει κηρήθρες και ελέγχει σχολαστικά τα μελίσσια.  Οι εργάτριες μέλισσες αρχίζουν να  ξεθαρρεύουν μέσα και έξω από την κυψέλη.

Απρίλιος: Η κατεξοχήν εποχή του φυσικού πολλαπλασιασμού των μελισσών Ο μελισσοκόμος είναι καθημερινά  στο μελισσοκομείο  πραγματοποιώντας τους βασικούς χειρισμούς της χρονιάς.

Μάιος: Ο πρώτος τρύγος της χρονιάς  με μέλι πορτοκαλιάς. Από τα μέσα του μήνα ξεκινούν και οι μετακινήσεις στα ελατοδάση.

Ιούνιος:  Συνεχίζεται η μελιτοέκκριση στα ελατοδάση, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές ξεκινά η ανθοφορία του θυμαριού. Τα μελίσσια έχουν αποκτήσει το μέγιστο πληθυσμό εργατριών μελισσών και είναι έτοιμα να παράγουν μέλι.

Ιούλιος: Ο βασικός μήνας που τρυγιέται το περισσότερο μέλι στην Ελλάδα. Ο μελισσοκόμος εργάζεται πυρετωδώς για να συλλέξει το μέλι από τις κυψέλες του.

Αύγουστος: Είναι ο μήνας της αναδιοργάνωσης των μελισσών. Τα μελίσσια είναι κουρασμένα από την εντατική μελιτοσυλλογή. Τα ξεκούραστα όμως και δυνατά μελίσσια μπορεί να μεταφερθούν στα πευκοδάση.

Σεπτέμβριος: Έχουν ξεκινήσει οι  μετακινήσεις των κυψελών στα πευκοδάση. Το πευκόμελο είναι η πιο βασική μελισσοκομική νομή της χρονιάς.

Οκτώβριος: Ο τρύγος του πευκόμελου σηματοδοτεί το τέλος μιας κοπιαστικής χρονιάς. Οι μέλισσες μειώνουν σιγά σιγά του ρυθμούς τους και προετοιμάζονται για το χειμώνα.

Νοέμβριος: Αρχίζουν οι μεταφορές στις περιοχές ξεχειμωνιάσματος.

Δεκέμβριος: Γίνεται αξιολόγηση της χρονιάς και ο σχεδιασμός της επόμενης.  Ο μελισσοκόμος συντηρεί τον εξοπλισμό του ή φροντίζει για την ανανέωσή του. Καθώς είναι ο μήνας με την μεγαλύτερη ζήτηση σε μέλι, φροντίζει για την διάθεση της παραγωγής του.

Δημήτρης Σκαρμούτσος