Ιανουάριος: Ο μελισσοκόμος συντηρεί τις κυψέλες και ελέγχει την υγεία των μελισσών και τα αποθέματα τροφής τους.
Φεβρουάριος: Έχουν ξεκινήσει οι πρώτες ανθοφορίες, οι μέλισσες πετούν συχνότερα έξω από τις κυψέλες, όμως τα κρύα δεν έχουν ακόμα τελειώσει γι΄αυτό και δεν ζωηρεύουν ακόμα.
Μάρτιος: Ο μελισσοκόμος προσθέτει κηρήθρες και ελέγχει σχολαστικά τα μελίσσια. Οι εργάτριες μέλισσες αρχίζουν να ξεθαρρεύουν μέσα και έξω από την κυψέλη.
Απρίλιος: Η κατεξοχήν εποχή του φυσικού πολλαπλασιασμού των μελισσών Ο μελισσοκόμος είναι καθημερινά στο μελισσοκομείο πραγματοποιώντας τους βασικούς χειρισμούς της χρονιάς.
Μάιος: Ο πρώτος τρύγος της χρονιάς με μέλι πορτοκαλιάς. Από τα μέσα του μήνα ξεκινούν και οι μετακινήσεις στα ελατοδάση.
Ιούνιος: Συνεχίζεται η μελιτοέκκριση στα ελατοδάση, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές ξεκινά η ανθοφορία του θυμαριού. Τα μελίσσια έχουν αποκτήσει το μέγιστο πληθυσμό εργατριών μελισσών και είναι έτοιμα να παράγουν μέλι.
Ιούλιος: Ο βασικός μήνας που τρυγιέται το περισσότερο μέλι στην Ελλάδα. Ο μελισσοκόμος εργάζεται πυρετωδώς για να συλλέξει το μέλι από τις κυψέλες του.
Αύγουστος: Είναι ο μήνας της αναδιοργάνωσης των μελισσών. Τα μελίσσια είναι κουρασμένα από την εντατική μελιτοσυλλογή. Τα ξεκούραστα όμως και δυνατά μελίσσια μπορεί να μεταφερθούν στα πευκοδάση.
Σεπτέμβριος: Έχουν ξεκινήσει οι μετακινήσεις των κυψελών στα πευκοδάση. Το πευκόμελο είναι η πιο βασική μελισσοκομική νομή της χρονιάς.
Οκτώβριος: Ο τρύγος του πευκόμελου σηματοδοτεί το τέλος μιας κοπιαστικής χρονιάς. Οι μέλισσες μειώνουν σιγά σιγά του ρυθμούς τους και προετοιμάζονται για το χειμώνα.
Νοέμβριος: Αρχίζουν οι μεταφορές στις περιοχές ξεχειμωνιάσματος.
Δεκέμβριος: Γίνεται αξιολόγηση της χρονιάς και ο σχεδιασμός της επόμενης. Ο μελισσοκόμος συντηρεί τον εξοπλισμό του ή φροντίζει για την ανανέωσή του. Καθώς είναι ο μήνας με την μεγαλύτερη ζήτηση σε μέλι, φροντίζει για την διάθεση της παραγωγής του.