Η vegan διατροφή έχει κερδίσει τεράστιο έδαφος τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Μία vegan διατροφή μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αν βρίσκεστε στα αρχικά στάδια αυτής της αλλαγής ή ακόμη το σκέφτεστε, αυτά τα tips θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα διατροφικό πρόγραμμα με όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός.

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη δεν περιέχεται μόνο στο κρέας και στα ζωικά παράγωγα. Υπάρχει σε πολλά όσπρια, δημητριακά και σιτηρά, καθώς και σε ξηρούς καρπούς. Μερικές από τις τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη είναι οι φακές, τα ρεβίθια, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί κα. Προσπαθήστε να τα εντάσσετε συχνά στη διατροφή σας, αφού εκτός από πρωτεΐνη έχουν και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Ασβέστιο και Βιταμίνη D

Όσοι δεν είναι αυστηρά vegan, αλλά καταναλώνουν ζωικά παράγωγα, δε χρειάζεται να κάνουν μεγάλες αλλαγές στη διατροφή τους για να πάρουν όλο το ασβέστιο και τη βιταμίνη D που χρειάζονται, αφού το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι είναι σημαντικές πηγές και των δύο. Αν όμως είστε vegan, τότε θα πρέπει να στραφείτε προς άλλες τροφές όπως το πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά και το γάλα αμυγδάλου ή σόγιας. Όλα τα παραπάνω είτε είναι πλούσια σε ασβέστιο, είτε εμπλουτίζονται.

Σίδηρος

Η αλήθεια είναι πως ο σίδηρος δεν απορροφάται με την ίδια ευκολία όταν προέρχεται από φυτικές τροφές.  Ωστόσο υπάρχουν αρκετές τροφές που περιέχουν σίδηρο και είναι καλό να ενταχθούν στη διατροφή σας σε περίπτωση που δεν καταναλώνετε κρέας ή τα παράγωγά του. Μερικές πηγές σιδήρου για vegans είναι τα όσπρια, το αλεύρι ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα.

Όπως και να θέλετε να οργανώσετε τη διατροφή σας, θυμηθείτε να είστε δημιουργικοί με τις συνταγές σας!

Δημήτρης Σκαρμούτσος